Emelkedett lipáz gyógyszerszedés után

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Három hónapig nagy dózisban többféle antibiotikumot kellett szednem (összesen napi 2-3g) , és a kúra utolsó két hetében már gyakran puffadt a hasam, émelyegtem és diszkomfort érzést tapasztaltam a gyomrom környékén. A gyógyszerek abbahagyása után pár nap alatt jelentősen javultak ezek a tünetek, hosszabb-rövidebb időre meg is szűntek. Közvetlenül a kúra befejezését követően készült egy laborvizsgálat, amely szerint a lipáz 83-as értékével enyhén kilógott a referenciatartományból, aminek 73 a felső határa (az amiláz 66 volt, az 100 alatt jó a labor szerint) . Azóta néha-néha ugyan visszatértek a tünetek, de nem olyan zavaró mértékben. Néhány napja azonban ismét fokozottabb a puffadás, a hányinger, és enyhe, tompa fájdalmat is érzek a gyomor környékén, ami étkezések után gyakran rosszabbodik. Hozzávetőlegesen egy hónapja fejeztem be a gyógyszerszedést, és készült újra egy laborvizsgálat. Mostanra 104-re emelkedett a lipáz értéke, az amiláz gyakorlatilag változatlan maradt (67) . A máj és vese paraméterek tökéletesek (GOT, GPT, GGT, bilirubin, kreatinin) , és más területen sincs említésre méltó eltérés. A székletem állaga és gyakorisága megfelelő, de a kúra befejezése óta többnyire világos (enyhén zöldes) színű. Ön szerint mi lehet az oka a lipáz emelkedésének, összefügghet-e a leírt tünetekkel, mennyire kell hasnyálmirigy-gyulladástól tartanom? Mit tanácsol, érdemes elvégeztetnem valamilyen vizsgálatot, ha igen, milyet? Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Haspuffadás témában

Egyáltalán nem kell hasnyálmirigy-gyulladástól tartania. A panaszokat jó eséllyel az antibiotikumok okozta bélflóra-károsodás eredményezi. Emiatt javaslom, használjon pre- és probiotikumot tartósan, egyen gyakran, rendszeresen, nyugodtan, egyszerre keveset.

Kérdés: 2015. március 08., 23:44; Megválaszolva: 2015. március 09., 13:06
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasi problema
Tisztelt Doktor Ur! Egy összetett problemaval fordulok Önhöz. Korabban mar megvalaszolta egy kerdesemet, melyben a veres-nyakos szekletemre kerestem...
Végbélrepedés mikor gyógyul meg !
Tisztelt doktor Úr! Köszönöm a gyors választ az előző kérdésre. További kérdésem az lenne, hogy a záróizom görcsösségre a kenőcsön...
Epevezeték
Mi okozhatja a reggeli híg székletet?