Metadoxil szedése zsírmájra

Tisztelt szakértő Doktor! 38 éves férfi vagyok. A májammal kb 2007-óta gond van, azóta emelkedett mérsékelten a GPT értékem. Ezen kívül a húgysavam szokott még magasabb lenni (500 körül) . Minden más vér eredményem rendben van. UH-on is mondták eddig, hogy nagyobb a májam és zsíros. Alkoholt szoktam fogyasztani (kb heti 1-3 üveg bort) , de van amikor hónapokig nem is iszok. Viszont nagy evő vagyok, voltam, túlsúllyal is küzdök. Most egy kivizsgálás során (ilyen irányú panaszom nem volt egyébként) kiderült, hogy a GPT 75 és a GOT 42, mindkettő határértéken túli, egyéb vér eredményeim rendben voltak. Küldtek UH-ra, ahol foltos-zsírosnak látták a bal máj lebenyemet. Voltam máj CT-n is, ahol alacsony denzitásúnak írták le a májamat, de egyéb eltérést nem láttak a májban. 2007-ben mikor elkezdett emelkedni ez az érték, akkor vizsgáltak hepatitis C és B-re vérvizsgálattal, de negatív volt, azóta voltam véradáson is, ahol szintén ezt vizsgálták, mindannyiszor negatív volt. Szóval a diagnózis zsírmáj, a fenti részletekkel. Kaptam legalont, amit szedek már egy ideje és májkímélő, fogyasztó diétát is tartok szépen javulnak az enzim értékeim, a GOT már normális tartományban van, a GPT is 56-ra lement. Írtak fel metadoxil-t. És most jönne a kérdésem: azt írják a betegtájékoztatón, hogy ez alkoholos májkárosodásra van. Nekem nem ez van, hanem zsíros a májam. Vagy az ok igazából mindegy és ez a gyógyszer ezt is orvosolhatja, mármint az ilyen zsírmájat ami nekem van? Köszönettel, József

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza zsírmáj témában

Én a magam részéről nem látom értelmét a metadoxil szedésének. A probléma megoldása tényleg a kalóriabevitel rendezése és a megfelelő életmód kialakítása.

Kérdés: 2014. május 29., 11:06; Megválaszolva: 2014. június 01., 08:19
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasi fájdalom
Üdvözlöm! Két témában kérném a segítségét. 1,5 hetes laborvizsgálat (kis rutin) során ezek az értékek emelkedettek: total bilirubin 23,5...
lelet ellenőrzés
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Kérdésem a következő lenne. 1 éve pánikbetegséggel diagnosztizáltak. Mivel fizikai tüneteim voltak, különböző...
Diffúz májlaesio norm májfuncióval
T. CÍM! 35 éves ffi vagy. Nem vagyok kövér, káros szenvedély sincs. Ismert kezelt, hypertonia. Rutin hasi uh-n egy mondat szerepel, ami aggaszt. A...
Mit jelent a hepatomegalia kezdődő...
Tisztelt Doktornő! Magas májfunkciós értékek (GOT: 59, GPT: 163, Gamma GT: 155) miatt elmentem egy hasi ultrahangra ahol a többi szerv rendben van a...
mérsékelt zsírmáj...
Tisztelt Doktor úr/nő! Február óta havi kb. 1 kg-ot fogyok annak ellenére, hogy nem fogyókúrázom. 73 kg voltam, jelenleg 67 kg a súlyom. Hasi...