emésztőrendszer - gastroenterológus tanácsát kérem

Tisztelt Doktornő / úr! Még október végén volt egy hasmenéses betegségem amire Normix antibiotikumot kaptam. Voltam ultrahangon ahol mindent rendben találtak, illetve vérvételen (itt a következő értékek tértek el: fehérvérsejt: 12, 3 (4, 5-11 között jó) , neutrofil: 10, 3 (1, 8 és 7, 7 között jó) , limfocita: 15, 1 (20 és 45 között jó) és MCHC 362 (310-360 között jó) . A vérvétel az antibiotikum szedés előtt volt. Volt egy székletminta vizsgálatom is ami szintén negatív lett (ez is az antibiotikum előtt) A probléma, hogy azóta sem jön helyre az emésztésem, reggel kétszer kell elmennem WC-re, nem hasmenés, de nem is kemény széklet, s közben fáj a hasam, rossz utána még sokáig a közérzetem. Éhgyomorra (bocsánat a kifejezésért) büfögök néha. Illetve ami zavaró, hogy időnként nyomó érzést érzek a jobb oldalamon, a bordám körül-alatt (ha megnyomom, mintha a bordám is fájna) ami nagyon zavar. Étvágyam egyáltalán nincs, egyébként is csak 46 kiló voltam, most már csak 45. Próbálkoztam most Normaflore szedéssel, ha beveszem a Normafloret, akkor utána jól vagyok. Ha mentolos cukorkát alkalmazok, az is sokat segít. Mi lehet ez? Bélflóra probléma? Máj? A laborederményeim kimutatták volna ha a májammal lenne valami probléma? Gyomorsav? Nagyon ritkán nyom a gyomrom is. A Normafloret vagy egyéb probiotikumot szabad tartósan (úgy értem akár 1-2 hónapig) is szedni? Nem tudom a stressznek van e köze hozzá, sokat is idegeskedtem. Köszönettel, Violetta

Dr. Pászthory Erzsébet válasza emésztőrendszer témában

Kedves Violetta!

Próbálok részletesen válaszolni.

1. a probiotikumot lehet hosszabb ideig is szedni, semmi gond nem lesz tőle. Érdemes nem ugyanazt a készítményt szedni, mert mindegyik egy kicsit más összetételű.

2. a laborvizsgálat, amit elküldött, nem tartalmaz információt a májműködésre, ez egy vérkép-lelet, és bár nem minden érték van normal tartományban, nem jelez igazán betegséget.

3. lehetséges, hogy az idegállapotnak szerepe van a panaszok kialakulásában. Ennek eldöntése nem lehet a feladatom, azt javaslom, beszélje meg a háziorvosával vagy egy gastroenterologus szakorvossal, hogy szükséges-e további vizsgálatok elvégzése. Az biztosan segít, ha próbál az életmódján változtatni és békésebb mederbe terelni a mindennapjait (ez a legnehezebb) .

Üdvözlettel:

dr Pászthory Erzsébet

gastroenterologus,. háziorvos szakorvos

Dr. Pászthory Erzsébet
Kérdés: 2013. január 23., 10:23; Megválaszolva: 2013. január 27., 08:45

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Reflux és emésztési, felszívódási...
Kedves Doktor Nő/Úr, szeretném a segístségét kérni. 2015-ben kerestem fel panaszaimmal egy gasztroenterológust. Vércukor és keményítő...
emésztés
Tisztelt Cím! Hosszan tartó antibiotikus kezelésen vagyok túl (amoxicilin, tinidazol, doxiciclin, minocyclin, (összesen 150 nap) lyme kór miatt...
fekély vagy bélfertőzés?
Tisztelt dr. jan.28.-án kezdődött jobb oldali borda alatti fájdalmaim voltak. kértem labort a háziorvosomtól s az eredménynek nem örültem.: got63...
Pszichés probléma?
TIsztelt Doktor úr / Doktornő! A problémám kb. 3 évvel ezelőtt rossz közérzettel. Elég hipochonder típus vagyok, de betegnek azért nem nevezném...
Gyomor vagy bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! A következő problémával szeretnék Önhöz fordulni. Már 10 éve küzdök a gyomrommal. 3 gyomor tükrözésem vagyok...