• Reflux és emésztési, felszívódási zavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Nő/Úr, szeretném a segístségét kérni. 2015-ben kerestem fel panaszaimmal egy gasztroenterológust. Vércukor és keményítő terhelést végeztek többek között (leletem sajnos nem tudtam csatolni ) amelynek eredménye Cukor-laposabb vércukor terhelési görbe, Keményítő - lapos keményítő terhelési görbe, maldigestiós index 850% BNO kód K9080, K9090 Kreon 10000 3x1 Itt lenne egy kérdésem, hogy most nekem emésztési vagy felszívódási zavarom van? Mi a különbség a kettő között? Majd 2017. Okt újabb panaszok miatt gyomortükrözés történt, az eredmény a diagnózis megnevezése alapján Gastrooessophagealis reflux, oesophagitis nélkül.Kezelés: 2x1 Rabeman tabletta 10 hétig majd 1x1 tabletta 4 hétig. Nem tudom milyen diétát kövessek ( ha egyáltalán gyógyír a problémámra ) amivel állapotom elmúlna vagy együttélhetővé válna. A panaszaim a puffadás, mértéktelen gázképződés, alhasi fájdalom a mai napig fennáll. Alhasi, oldal hasi fájdalom az lehet a refluxtól mert ezen probléma 2017 okt-től van jelen vagy lehet nem megfelelő a diagnózis!? Várom szíves válaszát, tanácsát, javaslatát. Köszönettel: István

        Dr. Plósz János válasza a emésztőrendszer témában

        A reflux haspuffadást, alhasi fájdalmakat nem okoz. Emésztési zavar eredményezhet fokozott gázképződést. A vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett. Kivizsgálásban H2 kilégzési teszt elvégzése laktózzal (laktóz intolerancia irányába), laktulózzal (kontaminált vékonybél szindróma irányába) jöhet szóba.


        Kérdés: 2018. január 02., 21:08; Megválaszolva: 2018. január 03., 20:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: