Rekeszizomsérv

Nekem több éve vannak visszatérő hasi és mellkasi panaszaim. Rengeteg módon vizsgáltak már, de mindig zsákutcába kerülnek a vizsgálatok. Tüneteim: hasi görcsök;mellkasi fájdalom;böfögés;magas CRP. Most hogy utána olvastam meg a TV-ben láttam egy olyan betegeget akinek nagyon hasonló tünetei voltak arra a következtetésre jutottam hogy lehet nekem is rekeszizomsérvem van. Már csak azért is gondolom így mert, gyerekkoromban egy meghúzódás óta vannak a panaszaim és amikor fájdalmaim voltak akkor a nevetés, ásítás és a tüsszentés is fájdalmas volt. Eddig sehol nem mutatták ki. Nekem rengeteg vizsgálatom történt..igaz nem kifejezetten rekeszizomsérv diagnosztizálása céljából, de volt gyomortükrözésem hasi MR, CT, vastagbél és vékonybéltükrözésem is volt, de minden negatív.. Az emelkedett gyulladásos érték miatt gyulladásos bélbetegségekre gondoltak. Az lenne a kérdésem, hogy ha lett volna rekeszizomsérvem akkor már mindenképpen kiderült volna vagy van rá esély hogy nem derült rá fény? De sajnos a tünetek visszatérnek és olvastam hogy milyen ételektől kell távol tartania magát annak akinek rekeszizomsérve van és nekem rendszerint ilyen ételek fogyasztása után jöttek elő a panaszaim. Azt szeretném megkérdezni hogy azt hogy nekem rekeszizomsérvem van azt akkor is lehet igazolni amikor nincsenek panaszaim? Továbbá milyen vizsgálattal lehet a legalaposabban kimutatni. és hol van lehetőség ilyen vizsgálatra?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza hasi panasz témában

A rekeszizomsérv azt jelenti, hogy a mellüreget és a hasüreget elválasztó rekeszizom szárai szétcsúsznak és így a gyomor egy része a mellkasba juthat. A rekeszizomsérvet a gyomortükrözés, de a hasi MR vizsgálat is igazolhatja, főként azt tekintetbe véve, hogy panaszt okozó sérv általában már igen jelentős méretű. Azonban a rekeszizom-sérv diagnózisba a magas CRP-érték nem fér bele.

Ha mindenképp ki akarjuk zárni a sérv jelenlétét, nyeletéses rtg vizsgálat során akár provokálni is lehet az eltérést (a sérv mérete a hasűri nyomástól függően változhat) .

Kérdés: 2012. szeptember 08., 22:12; Megválaszolva: 2012. szeptember 10., 11:25
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Alkohol probléma
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj