• Egyenáram

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A kérdésem az lenne. hogy adapterből származó 20 voltos, 4.5 amper erősségű egyenáram halálos-e? A laptop tápkábelén (szerencsére a kimeneten) véltem felfedezni egy lyukat. Valószínűleg valamilyen nehéz tárgy rá lett téve és lenyúzta a gumiborítást (egy 3mm x1mm-es területen). Tegnap még nem láttam, de amikor használtam (tegnap) hamar megfájdult a fejem. Ez lehetett amiatt, hogy véletlenül belenyúltam (lehet elég erős még az átalakítás után is az áram, hogy tüneteket okozzon?). A másik hogy ha belenyúltam volna, éreztem volna? Lehetnek maradandó sérülések, ha belenyúltam, de nem éreztem (vagy olyan gyenge volt, hogy letudhattam egyszerű zsibbadásnak)? Ha igen, mik lennének ezek? Milyen tüneteket okozna? Azóta nagyon vigyázok vele, be is szigszalagoztam. Nem vagyok benne biztos, hogy belenyúltam! Kérem, segítsen!

        Dr. Bene Orsolya válasza a áram témában

        Kedves kérdező! Az áram testre gyakorolt hatása függ a feszültségtől, a szervezet állapotától/ellenállásától, a testen áthaladó áram erősségétől (ami az előző kettő függvénye), illetve az áram útjától is. Ekkora feszültségnél kicsi a valószínűsége, hogy baja legyen, főleg egy nap elteltével. Mindenesetre a közeljövőben jobban figyeljen a szigetelés épségére, bármilyen kétség esetén pedig orvosi vizsgálat, EKG javasolt.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 14., 16:01; Megválaszolva: 2011. január 17., 21:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés