• Bokasérülés után mikor terhelhetem a lábam?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor úr! 8 napja lépcsőn kibicsaklott a bokám, nem tudtam ráállni, és jó nagyra feldagadt. A balesetin megröntgenezték, törés nem volt, részleges szalagszakadást vagy húzódást diagnosztizált az orvos (distorsio art talocruralis). Bokarögzítőt kaptam 6 hétre, 3 hétig éjjel-nappal hordanom kell (az orvos mondta, hogy akkor képződik heg, és addig nem szabad elmozdulnia), és az első 10 napban feküdnöm kell felpolcolt lábbal. Ezt elég komolyan vettem, és napi 1x bekentem egy ajánlott krémmel. Az első két napban rá sem tudtam állni, mankóztam, majd javulni kezdett, bokarögzítővel már járkálok a lakásban. Most, a 8. napon bokarögzítővel gond nélkül sétálok itt benn, egyáltalán nem fáj a lábam terhelésre, és a duzzanat teljesen eltűnt. Nem tudom, ebben az esetben mennyire terhelhetem. Nem szeretném, ha később gondom lenne a bokámmal, viszont erre nem kaptam instrukciót, hogy mit tegyek, ha ilyen gyorsan gyógyul (20 éve volt szalaghúzódásom a másik bokámon, akkor gipszeltek, és az még 2 hónap múlva is dagadt volt, és fájdalmas volt ráállni, így szokatlan ez a gyors javulás). Kérdéseim: - Ha nem fáj a bokám ráálláskor, séta közben, akkor sétálhatok? Biciklizhetek? Kirándulhatok? - Úszhatok? Úszás alatt le kell vennem a rögzítőt. Vagy mindenképp várjam meg a 3 hetet? - Éjszaka, ilyen javulás esetén is viseljem a bokarögzítőt 3 hétig? Eléggé zavar az alvásban. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a bokarándulás témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Attól függetlenül, hogy jelentősen csökkentek a panaszai, Én azt javaslom, hogy 3 hétig ne álljon rá, és utána is tartsa be a fokozatosságot. Inkább mankóval, vagy járókerettel közlekedjen. kenni kenheti akár több alkalommal is. Az úszással is várjon legalább a 4. hétig, de a 3. héttől medencében, víz alatt tornáztathatja.


        Kérdés: 2016. szeptember 03., 14:16; Megválaszolva: 2016. szeptember 05., 17:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: