• Műtét vagy erősítés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! A barátnőm sportolt. Mindkét térdében elszakadt korábban az elülső keresztszalag, és meg is műtötték. Az egyikben később újra elszakadt. Egy műtét során most kivették belőle a korábbi csavart, és "kitisztították". A második műtétre hamarosan sor kerül, ekkor pótolnák a keresztszalagot. A barátnőm 34 éves. Már nem fog profi szinten sportolni, legfeljebb barátokkal, a családdal kosarazna, focizna, teniszezne. A lába erős, sportolói láb. Könnyen terhelhető, fejleszthető izomzattal. A sérülés lassan fél éve történt. A munkája egész napos különösebb megterhelés nélküli sétát jelent. Sporttal foglalkozó emberként tudom, hogy a térd körüli izmok megerősítésével, akár nagyon komoly szinten is lehet sportolni. Ugyanakkor azt is tudom, hogy jobb ma egy keresztszalag műtét, mint 50 évesen egy térd vagy csípőprotézis. A kérdés, hogy ezen információk tudatában mennyire tartaná veszélyesnek a porckopást, ha nem kerülne sor műtétre? Ahogy Ön is helyesen javasolja, konzultáljunk a kezelőorvossal. Nyilván Ön is tudja, nem lehet. Az orvos rohan, nem ér rá, különben is műteni akar, fel sem merül más. Ígérni viszont ő sem tudja, hogy a műtét sikeres lesz. Tudom nem könnyű ennyi információból ötletet adni, de nekünk is ennyiből kell döntenünk. Önnek merre billenne a mérleg nyelve? Zsolt

        Dr. Bogdán Aurél válasza a elülső keresztszalag szakadás után témában

        Vizsgálat nélkül pontos választ Én sem tudok adni. Az Ön által leírtak alapján azt tudom javasolni, hogy ha a mindennapjait gond nélkül tölti, térde nem korlátozza munkája végzésében, és könnyed sporttevékenységet is tud végezni, akkor nem érdemes ismételt műtétnek alávetnie magát. Való igaz, hogy az instabilitás hosszútávon a porc erőteljesebb kopását eredményezi, de a többszörös műtéti beavatkozások sem használnak a porcnak. Akkor viszont javasolt a műtét, ha a mindennapokban is gátolja, zavarja a térdízületi instabilitás. Természetesen az izmok megerősítése mind a két esetben javasolt.


        Kérdés: 2016. augusztus 04., 13:39; Megválaszolva: 2016. augusztus 09., 17:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: