erős halántékütés, arc felduzzadása és zsibbadása

Kedves Doktornő! 2 napja elestem kirándulás közben és hatalmas erővel beütöttem a bal oldalt a halántékomat egy sziklába, mivel olyan szerencsétlenül estem, hogy nem bírtam a kezemmel letámaszkodni, így a fejem ért le először. Hihetetlen fájdalom volt, de nem vesztettem az eszméletemet. Viszont azonnal teljesen érzéketlenné vált a bal arcfelem és a bal oldali felső fogsorom (olyan érzés teljesen, mint a fogászati érzéstelenítő injekció után) , illetve az orrom bal fele is érzéketlen, és kicsit megduzzadt az arcom. Elmentünk a sürgősségre ahol CT-t csináltak és azt mondták, hogy nincs törés, menjek haza, pihenjek pár napot és ha panaszok vannak menjek neurológiára. Másnapra teljesen bedagadt a bal arcom, ami azóta is tart, semennyit nem lappad, de elszíneződés csak kis területen van, de az sem ott ahol konkrétan az ütés ért hanem lejjebb, és a duzzanat is lejjebb van. Rágni is nehezen tudok, mert fáj nagyon az állkapcsom közben, inkább csak pépeset tudok enni. Folyamatosan fájdalomcsillapítót szedek, így már nem elviselhetetlen a fájdalom, de fáj azért erősen, az érzéketlenség ugyanúgy megmaradt, semmit nem változott, és a duzzanat mérete sem csökken. Ma elkezdett zsibbadni erősen a bal lábam is, ilyesmi korábban is előfordult már, de mostanában nem volt jellemző. Esetleg lehet köze a fejsérüléshez? Van okom aggodalomra, érdemes elmenni további vizsgálatokra, vagy elég a pihentetés? Köszönöm előre is válaszát! (Nincs semmilyen ismert betegségem, korábban nem volt komoly sérülésem, nem szedek gyógyszert.) Üdvözlettel: Anna

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza arcsérülés témában

Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Ha a CT nem írt le törést és vérzést a koponyaűrben, az nagyon jó. Az ütés során valószínűleg az a rész zúzódott, ahol az arcot, felső fogsort ellátó egyik fontos ideg fut, és ez eredményezi a zsibbadást, fájdalmat. Továbbá a rágás során észlelt fájdalom és a duzzanat a zúzódás következtében kialakult lágyrész bevérzésnek is köszönhető. A fájdalom 1-2 hétig is letarthat, a duzzanat is kb ennyi idő alatt szűnik meg. A zsibbadás sajnos akár 2-3 hónapig is fennállhat. A lábzsibbadás és a fejsérülés között a leírtak alapján nem gondolok közvetlen kapcsolatot. Ha panaszai tartósak maradnak, jelentős javulás nem következik be, esetleg újabb panaszok jelentkeznek, akkor mindenképpen menjen vissza kezelőorvosához.

Kérdés: 2015. augusztus 14., 20:54; Megválaszolva: 2015. augusztus 20., 16:17
Kérdések és válaszok: Elsősegély, sérülések
Elváltozás a combon mitől?
Tisztelt Doktor! Egyik napról a másikra arra lettem figyelmes, hogy eldeformálódott a bal combom. Egy mélyedés van benne, mintha lyuk lenne, vagy egy...
Csípőtörés
lábsérülés
Lább forrázás
Nyakcsigolyatörés