• Részleges bokaszalag-szakadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Egy hete, kosárlabdaedzésen félreléptem, minek következtében a bokám bedagadt és fájt. Ennek ellenére nem mentem azonnal kivizsgáltatni, pihentettem, polcoltam, jártam is rajta, de egy hét után nem apadt le, és elkezdett lilulni, jobban fájni, ezért bementem egy baleseti ambulanciára, ahol megröntgenezték a bokám. Megállapították, hogy csontsérülés nem történt, viszont a külső talofibularis szalagom részlegesen elszakadt (9 fokos lateralis nyílást állapítottak meg tartott röntgen után). A vizsgáló orvos borogatást, jegelést javasolt, illetve 4 hét sportolás nélküli időszakot. Kérdésem az lenne, hogy elengedő-e ez a négy hét arra, hogy rendbe jöjjön a bokám? Illetve olvastam pár korábbi kérdést, választ, láttam, hogy sokaknak bokarögzítőt is javasoltak erre az időszakra, nekem azt mondták, hogy kosárlabdához használjam csak mindenképp. Ön szerint javasolt-e most is rögzíteni egy bokarögzítővel, vagy a fáslizni? (egy hétig már jártam rajta, de csak bicegve, lassan tudok közlekedni) Köszönöm válaszát!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a bokasérülés témában

        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Leírása alapján Én mindenképpen javaslom a bokarögzítő viselését 4-6 hétig, úgy, hogy az első 2-3 hétben nem terheli a végtagot, mankóvak, vagy járókerettel tehermentesít. Majd ez után fokozatosan kezdi terhelni a bokáját és a 6. héttől fokozatosan elhagyja a rögzítőt. Természetesen sportoláshoz, nagyobb igénybe vételhez később is szükséges a rögzítő viselése.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2012. március 15., 01:16; Megválaszolva: 2012. március 19., 17:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: