• Toxocariasis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Korábban már fordultam Önökhöz kérdéssel. Akkor kifejezetten orsóférgességgel kapcsolatos problémát vetettem fel, de úgy tűnik nem oldódott meg a helyzetem. Kicsit az az érzésem, hogy már az orvosok se igazán hisznek nekem, a tüneteim pedig nem enyhülnek, ill. időről-időre előjönnek. Változó hasi panaszaim vannak, kisebb-nagyobb szúrások, fájdalmak, diszkomfort érzés, feszült, felfúvódott has. Gyakran van híg székletem, hasmenésem, és erős gázosodásom. Ehhez párosul egy szinte állandó gyenge tüdőtájéki tompa nyomás, fájdalom, és időnként jelentkező köhögési inger, száraz köhögés. A szememben pedig kisebb-nagyobb úszkáló, átlátszó giliszta szerű homályokat, gócokat látok, melyek nagyon zavaróak. Nem maguktól mozognak, csak szemmozgatáskor. A szememet látta már szemész, de számottevő problémát nem tapasztalt. Engem viszont nagyon zavar, és már csaknem akadályoz a munkában is. Kissé mintha a látás élességem is romlott volna. Az interneten böngészve kísértetiesen arra utalnak a tüneteim, mintha toxocariasis lenne. Kérdezem, hogy ez lehetséges-e, és ha igen milyen diagnosztikával lehet kimutatni az ilyen fertőzést, mert a széklet minta vizsgálata negatív eredményt hozott? Toxocara fertőzésre milyen gyógyszer alkalmazható? Van-e lehetőség a vándorló lárvák elölésére? Van-e hatásos gyógyszer erre hazánkban, vagy esetleg külföldön. Kérem szíveskedjenek válaszolni, mert nagyon aggaszt a probléma. Köszönöm előre is!

        Dr. Plósz János válasza a féregfertőzés témában

        Friss és lezajlott toxocara fertőzés is kimutatható vérvétel során (toxocara ellen termelődött ellenanyagok). Ha a szemész kollega nem látott eltérést, a szemészeti megjelenés nagyon valószínűtlen, mert a toxocara igen jelentős gyulladással jár. Terápiája a Vermox tabletta szedése (ez mebendazol, a féreg ellen jó a thiabendazol is, de ez hazánkban nincs forgalomban).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 29., 16:57; Megválaszolva: 2011. június 30., 13:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! Egy eléggé kellemetlen, elvont kéréssel fordulnék önhöz. Jelenleg kivizsgálás alatt van, hogy vannak-e bélférgek az emésztőrendszeremben. Emiatt az elmúlt pár napban rendszeresen átvizsgálom a székletemet. Az egyik...
        Tisztelt Doktor Úr! A következő esettel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét: 2008.06 hó időpontban kullancs csípés gyanúval mentem orvoshoz. 2008.05.31(mentőszolg. közp.ügyelet) Statusz:jobb lábszáron gyerektenyérnyi viszkető,...