• disznó nyershús fogyasztás / trichinellózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! Figyelmetlen voltam és mohó, nem vettem észre hogy a mikróhullámsütőben (3 percig) melegített disznó húsból készített kolbász nyers, mert a tetejére lilakáposztát tettem ami ezt eltakarta. Házi disznóvágásról származott a hús. Sajnos elfogyasztottam nyersen, 3 napja. Olvastam a trichinellózisról, s az szeretném megkérdezni hogy hova tudnék fordulni kezelésre és kivizsgálásra? Háziorvosommal konzultáltam, ő azt tanácsolta, várjak még a tünetek előjönnek, én pedig még idő előtt szeretnék intézkedni, hogy ne legyen nagy a baj ha fertőzött volt a hús. Hova tudnék fordulni kivizsgálásra vagy mit tehetek jelen esetben? Köszönöm a választ!

        Dr. Lakos András válasza a fertőzések témában

        Igaza van a háziorvosának: amíg nincs tünet, nincs laboratóriumi vizsgálat, ami tisztázhatná, hogy fertőződött-e. A trichinellosis többnyire lázzal, bőrkiütéssel, heves izomfájdalmakkal jár, jellegzetes vérkép-eltérések kísérik. Többnyire hetek múlva ismerik fel. De ez az Ön esetében nem fordulhat elő, mert bármilyen panasz esetén jelentkezni fog a vizsgálatra. Addig nyugodtan várhat. Most nincs teendő, a kockázat minimális.


        Kérdés: 2015. január 20., 13:26; Megválaszolva: 2015. január 20., 22:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktor Úr! Kisfiamat szeptember közepén megcsípte egy kullancs. Az eltávolítását orvos végezte. Sajnos megfertőződött a borrelia baktériummal, ami a mai nappal beigazolódott. Két héttel a csípés után egy napig magas láza volt....