Várandósan fogyni

Tisztelt Szakértő! 33 éves vagyok, egy alig 2 éves kislány anyukája, és jelenleg 9 hetes terhes! Gyermekem 20 hónapos korig szopizott, utána 2 hónappal estem teherbe. Azon terhességem alatt sajnos 30 kg súlyfelesleget szedtem magamra, amiből a szpotatás miatt nagyon kevés kilótól tudtam megszabadulni. Tehát most 120 kg vagyok, és semmilyen körülmények között nem szeretnék hízni! Lehetséges-e ez, mit tegyek, hogy maradjon a súlyom, és a legminimálisabb többlet jöjjön fel a babával? Nem fogyókúrára gondoltam, de hallottam olyanról is, aki a 30. hétig összesen 3 kilót szedett fel. A kérdésem még az lenne, hogy egy baba táplálkozhat-e az anyja tartalékaiból, elég-e neki a bevitt vitamin amit a zöldségekből, gyümölcsökből nyerek? (elevit-et szeretném elkerülni, mert az a gyanúm, hogy attól is hízni lehet) Kérem erősítsen meg a tudatlanságomban, és segítsen, mert egy egészséges terhességet szeretnék!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza fogyás témában

Tisztelt Hölgyem!

A terhesvitaminok szedése nem feltétlenül szükséges, bár az általuk tartalmazott ásványi anyagoktól és nyomelemektől, illetve vitaminoktól nem fog hízni. A fogyókúrát semmiképpen nem a terhesség során javasoljuk, és az sem jó elképzelés, hogy majd a baba az anya raktáraiból gyarapszik, így ő is nő és az anyai zsírraktár is fogy. Mindenesetre a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel, a napi 5 részre osztott étkezés, a direkt cukrok kerülése javasolt (ez a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkenti) . A kifejezett fogyókúra a szülés utánra maradjon. Segítséget még dietetikus tud adni, elérhetőséget gondozó szülészétől vagy védőnőjétől kérjen.

Alább idemásolok még Önnek egy a témához kapcsolódó rövid írásomat, mely a www.drdelitamas.hu weboldalamon a gyakori kérdések között is megtalálható. Jó egészséget kívánok!

-------------------------------

Mennyi az ideális súlygyarapodás iker- és nem iker terhességben?

Nem ikreket váró kismamák esetében az ideálisnak tartott súlygyarapodás a következő: kisebb súlyú kismamáknál 12, 5-18 kg, közepes súlyúaknál 11, 5-16 kg, nagyobb súlyúaknál 7-11, 5 kg, a következő ütemben: I. trimeszter: összesen kb. 1-2 kg, majd heti 0, 5 kg vagy kicsit kevesebb. Ez a súlynövekedés számos dologból jönn össze, és közel sem csak zsírraktár: magzat (kb. 3, 5 kg) , méhlepény (kb. 0, 7 kg) , magzatvíz (kb. 0, 8 kg) , a méh tömegnövekedése (kb. 1 kg) , az anyaemlőszövete (kb. 0, 8 kg) , az anya vérmennyisége (kb. 1, 5 kg) , folyadékok az anya szöveteiben normál esetben (kb. 1, 5 kg) , és csak a többi zsír. Ikrek esetében ezek a számok ugyan nem duplázhatók automatikusan (ill. hármasikreknél nem háromszorozhatók) , de az 1-nél több baba táplálása több energiabevitelt és végeredményben nagyobb súlynövekedést is jelent. Ha a kismama korábban nem volt túlsúlyos, 17-20 kg súlynövekedés ikerterhességben összességében a terhesség végéig mindenképpen belefér, heti 0, 75 kg súlynövekedéssel a terhesség 2. felében. Ikerterhességben különösen fontos tartalmas ételeket enni (nem üres szénhidrátot) , napi több részre osztva (a nagy méh és babák éltal felnyomott gyomor egyszerre sokat nem bír) , fokozott fehérjebevitellel. Fontos a nyomelemek, vitaminok pótlása terhesvitaminokkal (jód, vas, folsav, Ca, Mg) .

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. szeptember 12., 07:46; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 21:28
Kérdések és válaszok: Elhízás
Tb által támogatott fogyás
Lányom, Krisztina autoimmun betegségben szenved. Ennek izületi, reumatológiai, trombozisos kihatásai is voltak, és a nagy suly jön hozzá amit még...
Kalória szükséglet
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Az oldalon található kalkulátor alapján a napi kalóriaszükségletem: 2100 kcal Fehérje: 61 g Zsír: 68...
pajzsmirigy probléma lehet?
Tisztelt szakértő! 30 éves nő vagyok 1 éve született a kisfiam, a problémám pedig az, hogy nem sikerül leadni a felszedett kilókat.Nem is a...
Ártalmas-e a Fogyókúra Forte Acai...
Tisztelt Doktor Nő (Úr)! A fiam szedi ezt a fogyókúrás tablettát, hogy foggyon. Olyan a munkája, hogy csak keveset mozog.37 éves és ezt a kivonatot...
Gyógyszer fogyáshoz
T dr Nő/ Ur! Nagyon szeretnék fogyni egy pár kilót, mert korábbi veseműtéti heg már fáj illetve feszül, mivel elég sokat híztam hasra.Háromszor...