• Hajhullás, vérvétel

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor nő, doktor úr!

        Évek óta hullik a hajam, nem tudom, mit tegyek. Voltam 02. hóban vérvételen. (A vas a vérben: 23, 1 valamint a TSH értéke: 2, 470).

        Pajzsmirigy-probléma miatt szedek gyógyszert (alulműködik). Euthyrox  125 gyógyszerből napi felet.szedek. Voltam nyaki ultrahangon is ahol gyulladás jelei látszódnak.Vélemény: Autoimmun thyreoiditisre jellmző kép. (Autoimmun betegséget  kb. 3 éve diagnosztizáltak, azzal egyidőben, akkor, amikor kideült a pajzsmirigy-problémám.)

        Érzem, hogy a jobb oldalon a nyakam (valószínű, hogy a pjazsmirigy lehet) gyakorta fáj (hogy ez mit jelent pontosan nem tudom leírni, talán ahhoz hasonlít leginkább, mintha mardosná valami...), eltérő intenzitással (lehetséges, hogy ez a gyulládástól van? ).

        A szervezetem 3 éve (mióta a fenti egészségi problémák fennállnak) visszatartja a vizeletet. Néha alig van vizeletem (annak ellenére hogy ingerem van), néha pedig 1-1 1/2 litert is pisilek egy alkalommal. Azt is megfigyeltem, hogy nagyon gyakran kell menni pisilni, nappal és éjjel is (pl.: éjjek kb. 5-ször is megyek WC-re). Van, hogy meg kell állni az úton, mert egy órás autóutat sem bírok ki pisilés nélkül. A vese-ultrahang kimutatta a vesekövet a bal vesém alsó harmadában 4, 5 mm pangás nélküli kehelyvégkő látható. Vélemény: Nephrolith l.s. Jelenleg igyekszem sok folyadékot inni, és Rowatinex gyógyszert szedek, hátha szétesne kisebb darabokra a vesekő és ki tudnám pisilni...

        Kérdésem: Mit tegyek? Menjek -e urológushoz, mert félek, hogy görcsölni fogok (azt hallottam, hogy az nagy fájdalommal jár), vagy mit tehetnék a vesekő eltávolítása érdekében? A hajhullás is nagyon zavar, mert már alig van hajam és nem szeretnék megkopaszodni, és valószínű, hogy valamilyen betegség állhat a hátterében. Az arcom reggelre úgy bedagad, hogy sokszor alig látszik a szemem, borzasztó így látni magam a tükörben, és sokszor egész nap dagadt marad, bár nappal kicsit lappad. Úgy érzem nemcsak az arcomon van víz, puffadás, hanem az egész szervezetemben (hasamon, lábamon, mellemen, stb.). A pajzsmirigy ambulancián azt mondta a főorvos, hogy vizsgáltassam ki magam, mert szerinte a vizesedés nem a pajzsmirigy-problémától van. Hova menjek vizsgálatra? Hogy lehetne a pajzsmirigy állandó (gyakori) gyulladását megakadályozni, megelőzni  ill. lehet-e valamit tenni az auto-immunbetegség kezelésére? Miért szárad a szám, amikor gyakran iszok folyadékot? (A szájszáradás érzése nappal és éjjel egyaránt előfordul).

        Tisztelettel várom válaszukat. Tünde

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Tünde!

        Az ödémásodás és a vizeletproblémák miatt egy általános belgyógyászati szakrendelés felkeresését javaslom, az itt elvégzett vizsgálatok alapján nephrológushoz fogják utalni, ha szükséges, emellett a lehetséges többi okot is kivizsgálják. A vesekő miatt mindenképp konzultáljon urológussal. A pajzsmirgybetegségét illetően a rendszeres kontrollok javasoltak, kapja a hormonpótlást az alulműködés miatt, ezzel azért jól egyensúlyban tartható a betegség. A hajhullás oka lehet a pajzsmirgy-betegség, de emellett szóba jön még góc jelenléte is, ezt érdemes kivizsgáltatnia. A szájszáradás miatt javasolt lenne fogászati vizsgálat is, hogy nem a nyálmirigyek elváltozása okozza-e a panaszt, a Meridol szájvíz rendszeres fogyasztását javaslom.


        Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-03-02 10:43:41; Megválaszolva: 2010. március 02., 10:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: