Majomhimlő

Igaz-e, hogy aki még kapott fekete himlő elleni védőoltást ("tüzes karcolás"-nak hívtuk gyerekkoromban) , az védett a majomhimlővel szemben? Egyszer hallottam ezt a tévében, de mire felkaptam rá a fejem, addigra másról beszéltek. Előre is köszönöm a választ!

Dr. Szanyi Andrea válasza majomhimlő témában

Kedves Kérdező!

Igen a feketehimlő elleni védőoltás elvileg véd a majomhimlő ellen is, de mivel ezt több évtizeddel ezelőtt kapta, nem tudjuk, hogy hosszútávon is nyújt-e védelmet. A majomhimlő terjedése viszont eltérő, elsősorban testnedvekkel és vérrel terjed.

Kérdés: 2022. augusztus 06., 18:32 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 16., 20:46
Kérdések és válaszok: Egyéb
Nyomás a fejben
Hepatitis A és B védőoltás...
Sárga tenyér labor eredmény volt
Fáradtság, gyengeség, EBV
Kideríthető-e, hogy voltam-e covid...