Majomhimlő

Igaz-e, hogy aki még kapott fekete himlő elleni védőoltást ("tüzes karcolás"-nak hívtuk gyerekkoromban), az védett a majomhimlővel szemben? Egyszer hallottam ezt a tévében, de mire felkaptam rá a fejem, addigra másról beszéltek. Előre is köszönöm a választ!

Dr. Szanyi Andrea válasza majomhimlő témában

Kedves Kérdező! Igen a feketehimlő elleni védőoltás elvileg véd a majomhimlő ellen is, de mivel ezt több évtizeddel ezelőtt kapta, nem tudjuk, hogy hosszútávon is nyújt-e védelmet. A majomhimlő terjedése viszont eltérő, elsősorban testnedvekkel és vérrel terjed.

Megválaszolva: 2022. augusztus 16.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Baba cipő dilemma
Csuklás oka
Alacsonyabb neutrofil szám kóros?
Székelés utáni viszketés
Pacemakerrel sejtrezonanciás kezelés...
Infúzió után megkeményedett ér?
Kedves Doktornő! Lassan két hete, hogy kórházba kerültem hányás miatt ahol sürgősségin vettek tőlem vért majd a könyökhajlatomból majd az infúzió lefolyásáig...