Édesanyám szenvedésének enyhítése.

Üdvözeletem! Először is leírnám az előzményeket: Édesanyám idén februárban töltötte a hetvenet. -2016-ban édesanyámnál végbélrákot állapítottak meg, melyet sikeresen kezeltek sugár és kemoterápiával, viszont el kellett kötni a végbelét, és végleges sztómát kapott. -2019-ben volt egy agyvérzése a tarkójánál, szerencsére maradandó károsodás nélkül megúszta. Ekkor szerezhette a combnyak törését, melyet akkor még nem diagnosztizáltak. -2020 ősze végén vérzések miatt vittem kórházba, mert a sztóma zsákja rendszeresen vérrel telt meg. Kapott vért, az ödémáját lecsapolták, ami elektrolit egyensúly felborulásához vezetett. A gasztroenterológián nem tudták megállapítani a vérzései okát, illetve fellépő tudatzavar miatt a neurológiára vitték. A tudatzavar 4-5 napon belül megszűnt, agyi trombózisra gyanakodtak. Mivel járásképtelen volt, meg is röntgenezték, és megállapították a combnyak törést, majd lekerült a krónikus osztályra. Korábban járóbeteg ellátáson az ödémájának tudták be az állandó fájdalmait és a járásképtelenséget. -2021 januárjában el kellett hozzam a krónikus osztályról, közölték hogy semmi baja már, a combnyak töréssel meg menjen járóbetegellátásra a János kórházba. Ott megint röntgeneztek, és a laboreredmények illetve anyám általános állapota miatt (úgy került ki a krónikusról, mint egy múmia) az aneszteziológus lebeszélt a műtétről. Azt mondta meg kell erősödnie. Otthon ápoltam, meg is erősödött kicsit anyám, a bőre sem volt már száraz, tudata is ép volt. -2021 március 20.-án leesett az ágyról, és a tudata is leromlott, agyvérzésre gyanakodtam és mentőt hívtam. A saját nevét és születési dátumát nem tudta megmondani a mentősöknek, noha előző nap még a testvéremmel beszélt számítógépen, aki Tajvanban él. -Először a Jánosba, majd megint a Szent Imrébe került anyám, kardiológiára. Ott az orvos közölte, hogy pajzsmirigyére szednie kellett volna gyógyszert, és ennek hiánya okozta a problémát, ödémát és tudatzavart, illetve említette a zsírmájat. Jelenleg is a krónikus osztályon fekszik anyám, és nem tudom, mit tehetnék érte. Iszonyatosan szenved a fájdalomtól. Innen fakad a kérdésem: Létezik valami beavatkozás, amivel csökkenteni lehetne anyám combnyak töréséből fakadó fájdalmát, illetve kezelés, ami lassítaná a májának leépülését?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza fájdalom témában

beteg vizsgálata és a leletek ismerete nélkül csak általánosságban tudok válaszolni kérdésére. Fájdalomcsillapításra különböző erősségű gyógyszereket lehet szedni, mindig a gyengébbtől kezdve, fokozatosan felépítve. Nem említi, hogy szedett-e vagy szed-e valamilyen fájdalomcsillapítót. Mivel jelenleg is kórházban fekszik, így feltételezem, hogy a kezelő orvosa is tud a problémáról, esetleg adnak is fájdalomcsillapítót. Próbálja felvenni a kapcsolatot az osztállyal és megbeszélni a fájdalomcsillapító kezelést. Amennyiben a hagyományos fájdalomcsillapítók nem elég hatásosak, esetleg a lenyelése is nehézségekbe ütközik, akkor lehetőség van fájdalomcsillapító tapasz használatára, de ez csak a korábbi kezelés hatástalansága esetén indokolt. Lehetséges, hogy a fájdalma a fekvés, mozdulatlanság, izommerevség következménye is, ilyen esetben masszírozás, gyógytorna is segíthet. Az említett májleépüléshez , leletek hiányában érdemben nem tudok hozzászólni. ]

Kérdés: 2021. április 22., 15:38; Megválaszolva: 2021. április 24., 20:45
Kérdések és válaszok: Egyéb
Alhas közepe miért fáj
Jó estét doktor úr az lenne a problémám hogy ebéd óta szúró fájdalmat érzek az alhasam közepében olyannyira hogy aludni sem tudok tőle jelenleg...
Szeméremdomb nyilalló fájdalom
Tisztelt Doktornő/Úr, Tegnap este óta elég erősen nyilalló fájdalmat érzek a szeméremdombom bal felében, és pár centivel felette az alhasamban....
Szúr a jobb bordaív alatt
Tisztelt Doktornő/ Doktorúr! Körülbelül másfél hónapja, heti 1-2 alkalommal pár órán keresztül szúrást érzek a jobb bordaívem alatt, közben...
Vérgáz vizsgálat utáni fájdalom...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 3hete volt a csukló artériánál vérgáz vizsgálatom. Nagyon fájdalmas volt, be is vérzett a helye. Feketenadálytő krémmel...
Lágyéktáji szúró akut fájdalom
Kedves Webbeteg, 25 éves férfi vagyok, 18éves korom óta ülő, irodai munkát végeztem, jelenleg fizikait, mely soran 20-40kg-okat emelgetek. Közel egy...