Gilbert kór-szemem alatt konstans sárga foltok

Tisztelt Doktor úr! 2016-ban diagnosztizáltak Gilbert-korral egy vérvétel alkalmával, magas bilirubin szinttel rendelkeztem. Tulajdonképpen a hétköznapi életemet nem nagyon befolyásolja az állapot , kisebb módosításokkal ugyanúgy élem az életem mint előtte. 2018 nyarán fedeztem fel, hogy a bal szemem alatt egy sötétebb, sárga folt kezdett el képződni, ami azóta is konstans ott van, és ebben az évben a másik szememen is kialakult egy állandó folt a karantén alatt. (fényképen csatoltam) Még a koronavirus előtt volt szerencsém egy laborvizsgalaton részt venni március 10-én, ahol csak két eredményem volt magas: Totál bilirubin 42,1 uMol/L és a konjugalt bilirubin 10, 3 uMol/L értéket mutatott. Tisztában vagyok vele hogy a szemem sárgája stressz, alkohol, fáradtság, edzés, éhség hatására változhat, valamikor élénkebb, sötétebb, valamikor világosabb, de zavar hogy konstans ott van a szemem környékén. Ha húzós időszakon vagyok túl, akkor kicsit növekszik pár centit, de általában stagnál. Magamtól igyekszem redukalni az alkoholfogyasztasom (nem megyek bele gyakran másnaposságig jutó bulikba, és nem iszom töményet) , illetve nem eszem zsíros ételeket. Mit javasol, szükséges-e valamiféle vizsgálat? Nem változott szinte semmi az életemben, az elmúlt hónapokban vagyok faradekonyabb a kelleténél, de mást nem érzek. Csak ott van a szememnél Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza Gilbert-kór témában

Tisztelt Kérdező!

Fénykép nem érkezett. Amennyiben a szem alatt, a bőrön észleli a foltot, akkor bőrgyógyásznak mutassa meg. Ha a szemben lát foltot, akkor szemész szakorvost keressen fel . A magas serum bilirubin szint sárga színt (icterus) a szem ínhártyáján (szemfehérjén) okozhat. Hasi ultrahang vizsgálat, gastroenterológiai vizsgálat javasolt.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2020. október 03., 17:37; Megválaszolva: 2020. október 05., 20:26
Kérdések és válaszok: Egyéb
Nyelőcsővel lehet a baj?
Pecsétviaszgomba fogasztása
Labor leletek értelmezése
Kreatin kináz
Érdellődéd