HCG szint emelkedése

Tisztelt Doktor úr! Augusztus 5. körül volt az utolsó menstruációm első napja. 3 terhességi teszt lett pozitív. 09.17-én jártunk nőgyógyásznál, kis barnázás volt előtte, kaptam utrogestant meg rutascorbint, egy 5 hetes körüli terhességet állapítottak meg, nem volt látható szikhólyag és embrió a petezsákban. Következő héten (09.24-én) a petezsák megduplázódott, 20 milis lett de továbbra sem volt látható benne semmi. Majd nézettem HCG szintet most szombaton: 61593, ami nem rossz, viszont mára csak minimálisan emelkedett, 61800 körül van. Ami nem hiszem, hogy jót jelent. Szombaton ismét megultrahangoztak, ott egy szabályos petezsákot láttak és MINTHA mintha lett volna vmi az egyik kis sarkában, de nem akartak álltatni semmivel. Mit jelenthet ez? Muszáj a HCG duplázódása ebben az időszakban? Mi az Ön véleménye, ha gond van, a spontán vetélés vagy a műtéti eljárás a "jobb"? Hallottam olyat (az első doktornőtől aki megvizsgált) hogy a műtéti eljárásnál a méhszáját tágítják ami károsodást okozhat... Várom a válaszát és köszönöm előre is a segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Terhesség témában

A hCG a méhlepény sejtjeiben képződik, és a sárgatest terhesség alatti fenntartásában játszik szerepet. Már egy héttel a fogamzást követően kimutatható. A hCG-koncentráció terhesség esetén az utolsó menstruációs ciklust követően exponenciálisan emelkedik körülbelül 8–10 hétig, majd csökkenni kezd, amint a placentában szteroid hormonok kezdenek termelődni.

Az emelkedett hCG-érték további forrása lehet a méhen kívüli terhesség, a fenyegető abortusz, a nemrégiben történt terhesség megszakítás, valamint bizonyos daganatok is.

Normál terhességben ill. többszörös (iker) terhességben, a terhesség korai szakaszában a HCG mennyisége körülbelül kétnaponta megduplázódik. A negatív eredmény nem zárja ki a terhességet. Negatív eredmény esetében 2 napon belül új mintát kell venni és meg kell ismételni a tesztet.

Csökkent hCG szint észlehető: fenyegető vetélés,észrevétlen vetélés,méhen kívüli terhesség, méhen belüli magzatelhalás esetén.

Spontán vetélés esetén ,komplett vetélés esetén nincs szükség beavatkozásra,ekkor teljesen kiürül a terhesség vérzés kiséretében.Müszeres befejezésre inkomplett vetélés esetén van szükség,ekkor már többnyire nincs szükség a méhszáj tágítására.Abbamaradt vetélés/missed ab./esetén a méhszáj előtágítása szükséges,azonban ez egy atraumatikus módszerrel történik.

Kérdés: 2020. szeptember 28., 13:47; Megválaszolva: 2020. szeptember 28., 21:28
Kérdések és válaszok: Egyéb
Krónikus gyengeség
Szép napot! Egy nagyon fontos kérdést szeretnék feltenni, mivel lassan már több, mint 1 éve gyötörnek a tünetek, már ott tartok, hogy 5 db...
Irányított hashajtás, gyógyszer...
Kaphatok covid vakcinát? és melyik...
Folyamatos Szédülés
Várható-e javulás...