• colitis ulcerosa tanácsok

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Plósz János! Nagyjából 1,5 éve colitis ulcerozás beteg vagyok, a betegség diagnosztizálása azonban 2019. júniusában történt. Addig több helyen megfordultam, mivel gyakorlatilag teljesen ismeretlen volt a betegség számomra, nem tudtam hova forduljak a panaszokkal. Nyár elejére eléggé legyengültem, súlyt is veszítettem (bár nem volt jelentős). A 2019. július végére megérkezett kolonoszkópia eredmények szerint 30 cm-es műszerhosszig szövettannal igazolt a colitis ulceroza gyulladás. Azóta változó gyógyszeres kezelésen vettem részt. Kezdetben napi 1x Pentasa granulátumot szedtem (2019 november végéig), később mivel panaszaim csak ideiglenesen szűntek meg áttértünk napi 1 cortimentre és 2 Pentasa granulátumra. 2020 január végére a gyulladásom a laboreredmények szerint megszűnt. A labor megállapítása szerint a "vérképe rendezett, gyulladásos paraméterek, ionok normális tartományban vannak". 2020 január vége óta tartom a napi 1 cortiment és 2 pentasa szedését. A székletürítésem (vérrel, nyákkal) a labor vizsgálat óta (2020 január vége) március közepéig napi 2, ritkábban 3 alkalommal volt, heti egyszer pedig néha előfordult görcsösebb ürítés. Amióta házi karanténban vagyok kicsit rendszertelénné vált, valószínűleg a megfelelő mennyiségű mozgás hiánya miatt. Korábban és most is tapasztalom, hogy stresszhelyzetben nagyon gyakran ingerem van, és ilyenkor szinte csak vér ürül. A kérdésem az lenne, hogy a fenti kezelés mellé mivel lehetne még elősegíteni a betegség tüneteinek lecsökkentését? Természetesen a betegség kapcsán mellőzendő ételeket (tejtermékek, csokoládé, zsíros, olajos ételek) kerülöm. De ezen felül mi az amit tehetnék még? Van-e esetleg olyan kezelés, ami a tüneteket teljesen megszüntetheti? Egyáltalán várhatom-e ezt? A stresszhelyzetben előforduló ingerenciát hogyan tudnám lecsökkenteni? Köszönöm előre is a szakmai véleményét és válaszát! Üdvözlettel

        Dr. Plósz János válasza a colitis ulcerosa témában

        A jelenlegi terápia mellé lokális kezelés lehetősége merül még fel (kúp illetve klizma formájában), akár folyamatos akár panaszvezérelt verzióban. Napi 500mg Pentasa kúpot én mindenképp javasolnék kiegészítésnek, aktívabb panaszok esetén Budenofalk végbélhabot is.


        Kérdés: 2020. április 03., 09:34; Megválaszolva: 2020. április 03., 10:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.