colitis ulcerosa tanácsok

Tisztelt Dr. Plósz János! Nagyjából 1,5 éve colitis ulcerozás beteg vagyok, a betegség diagnosztizálása azonban 2019. júniusában történt. Addig több helyen megfordultam, mivel gyakorlatilag teljesen ismeretlen volt a betegség számomra, nem tudtam hova forduljak a panaszokkal. Nyár elejére eléggé legyengültem, súlyt is veszítettem (bár nem volt jelentős) . A 2019. július végére megérkezett kolonoszkópia eredmények szerint 30 cm-es műszerhosszig szövettannal igazolt a colitis ulceroza gyulladás. Azóta változó gyógyszeres kezelésen vettem részt. Kezdetben napi 1x Pentasa granulátumot szedtem (2019 november végéig) , később mivel panaszaim csak ideiglenesen szűntek meg áttértünk napi 1 cortimentre és 2 Pentasa granulátumra. 2020 január végére a gyulladásom a laboreredmények szerint megszűnt. A labor megállapítása szerint a "vérképe rendezett, gyulladásos paraméterek, ionok normális tartományban vannak". 2020 január vége óta tartom a napi 1 cortiment és 2 pentasa szedését. A székletürítésem (vérrel, nyákkal) a labor vizsgálat óta (2020 január vége) március közepéig napi 2, ritkábban 3 alkalommal volt, heti egyszer pedig néha előfordult görcsösebb ürítés. Amióta házi karanténban vagyok kicsit rendszertelénné vált, valószínűleg a megfelelő mennyiségű mozgás hiánya miatt. Korábban és most is tapasztalom, hogy stresszhelyzetben nagyon gyakran ingerem van, és ilyenkor szinte csak vér ürül. A kérdésem az lenne, hogy a fenti kezelés mellé mivel lehetne még elősegíteni a betegség tüneteinek lecsökkentését? Természetesen a betegség kapcsán mellőzendő ételeket (tejtermékek, csokoládé, zsíros, olajos ételek) kerülöm. De ezen felül mi az amit tehetnék még? Van-e esetleg olyan kezelés, ami a tüneteket teljesen megszüntetheti? Egyáltalán várhatom-e ezt? A stresszhelyzetben előforduló ingerenciát hogyan tudnám lecsökkenteni? Köszönöm előre is a szakmai véleményét és válaszát! Üdvözlettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza colitis ulcerosa témában

A jelenlegi terápia mellé lokális kezelés lehetősége merül még fel (kúp illetve klizma formájában) , akár folyamatos akár panaszvezérelt verzióban. Napi 500mg Pentasa kúpot én mindenképp javasolnék kiegészítésnek, aktívabb panaszok esetén Budenofalk végbélhabot is.

Kérdés: 2020. április 03., 09:34; Megválaszolva: 2020. április 03., 10:21
Kérdések és válaszok: Egyéb
Serum Calcium
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?
Covid oltás után alkohol?
Hasi fájdalom