Helicobacter pylori, felszívódási zavar?

Tisztelt Doktor úr! Január eleje óta vannak gyomor- és széklet panaszaim. Gyomorégés, hányinger, sűrű büfögés mellett sárgás, zsíros, hurutos székletem volt néha pedig székrekedésem, kb. 7 kilót fogytam 2 hét alatt (stresszes is voltam a rosszullét és "súlyosnak képzelt betegség" miatt) , étvágyam nem volt, nagyon keveset ettem. Háziorvos refluxra tippelt, ezért Pantoprazolt írt fel, viszont a panaszaim nem szűntek. Hasi ultrahang, széklettenyésztés, vérvétel negatív lett. A háziorvos gasztroenterológiára küldött felszívódási zavar vizsgálata miatt, ott gyomortükrözésem volt. A tükrözésen a Helicobacter pylori baktérium jelenléte vetődött fel (gyomornyálkahártya foltokban gyulladt, főként a gyomor alsó részében) , ami végül C13 urea kilégzési tesztnél, pozitív eredményt mutatott (DOB=11751) . A tükrözés során a duodenum leszálló szárából biopsziát vettek szövettani vizsgálatra felszívódási zavar irányába. A szövettan eredménye: Enyhe-mérsékelt fokú chronicus duodenitis. A klinikailag jelzett felszívódási zavar diagnózisát a látott szöveti kép alátámasztja. A duodenumbiopszia alapján nem zárható ki glutensensitiv enteropathia, vérvétel történt tTG és EMA meghatározásra. A tTG kimutatás negatív lett, az EMA eredményre még várok. Az lenne a kérdésem, hogy, ha a tTG negatív lett, annak ellenére is állhat fenn gluténérzékenység? A helicobacter miatt február elején antibiotikumot szedtem, utána a gyomor panaszaim jelentősen enyhültek (folyamatosan szedem az Esomeprazolt) , viszont most egy hete újra elkezd időnként enyhén égni a gyomrom és a székletemben megfigyelhető világosabb barna színű, kicsit nyálkásabb rész, valamint folyamatosan "lebeg" a vízben. Jövőhéten mentem volna újra kilégzési tesztre, viszont a jelenlegi járványügyi helyzet miatt a vizsgálat halasztva lett. Mi okozhat felszívódási zavart, lebegő székletet? Lehetséges, hogy nem sikerült első alkalommal kiírtani a helicobactert? Gondolhatok-e súlyosabb problémára, például bármiféle daganatos betegségre? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza gyomorégés témában

Ha a tTG negatív, a lisztérzékenység kevéssé valószínű. A H. pylori eradicatio általában sikeres szokott lenni (80-85%-ban) , de majd érdemes visszaellenőrizni. Felszívódási zavart okozhat vékonybél bakteriális kontamináció illetve hasnyálmirigy-elégtelenség is. Előzőt laktulózzal végzett H2 kilégzési teszttel, utóbbit széklet-elasztáz vizsgálattal lehet igazolni. Addig is a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, a levegőnyelés tudatos kerülése segíthet (lassú evés-ivás-beszéd) .

Kérdés: 2020. március 25., 16:14; Megválaszolva: 2020. március 25., 19:18
Kérdések és válaszok: Egyéb
Talcid-gyomorégés
Kedves Doktor Úr! Cs. Judit vagyok, tegnap voltam Önnél. Talcidot és Iberogastot írt fel nekem. Tegnap du elkezdtem a Talcidot és ma is szedtem...
Mi lehet ez
Kedves Doktor úR! Önben milyen lehetséges diagnózisok merülnek fel? A tükrözésen csak gasztritisz látszódik. Azt mondta az orvos, hogy szép a...
Száj körüli lerakódás
Tisztelt Hölgyem/Uram! Minden alvás után a képen látható fehér „lepedék” jelenik meg a számon. Miért, mitől van ez és mit tehetnék ellene?...
Mellkas, mellszúrás, összetett...
Üdvözlöm! Az utóbbi években több sajátos problémával is szembe kellett és kell néznem, de sajnos a legtöbb esetben tanácstalanul, válaszok...
Majomhimlő
Igaz-e, hogy aki még kapott fekete himlő elleni védőoltást ("tüzes karcolás"-nak hívtuk gyerekkoromban) , az védett a majomhimlővel szemben? Egyszer...