• Helicobacter pylori, felszívódási zavar?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! Január eleje óta vannak gyomor- és széklet panaszaim. Gyomorégés, hányinger, sűrű büfögés mellett sárgás, zsíros, hurutos székletem volt néha pedig székrekedésem, kb. 7 kilót fogytam 2 hét alatt (stresszes is voltam a rosszullét és "súlyosnak képzelt betegség" miatt), étvágyam nem volt, nagyon keveset ettem. Háziorvos refluxra tippelt, ezért Pantoprazolt írt fel, viszont a panaszaim nem szűntek. Hasi ultrahang, széklettenyésztés, vérvétel negatív lett. A háziorvos gasztroenterológiára küldött felszívódási zavar vizsgálata miatt, ott gyomortükrözésem volt. A tükrözésen a Helicobacter pylori baktérium jelenléte vetődött fel(gyomornyálkahártya foltokban gyulladt, főként a gyomor alsó részében), ami végül C13 urea kilégzési tesztnél, pozitív eredményt mutatott (DOB=11751). A tükrözés során a duodenum leszálló szárából biopsziát vettek szövettani vizsgálatra felszívódási zavar irányába. A szövettan eredménye: Enyhe-mérsékelt fokú chronicus duodenitis. A klinikailag jelzett felszívódási zavar diagnózisát a látott szöveti kép alátámasztja. A duodenumbiopszia alapján nem zárható ki glutensensitiv enteropathia, vérvétel történt tTG és EMA meghatározásra. A tTG kimutatás negatív lett, az EMA eredményre még várok. Az lenne a kérdésem, hogy, ha a tTG negatív lett, annak ellenére is állhat fenn gluténérzékenység? A helicobacter miatt február elején antibiotikumot szedtem, utána a gyomor panaszaim jelentősen enyhültek (folyamatosan szedem az Esomeprazolt), viszont most egy hete újra elkezd időnként enyhén égni a gyomrom és a székletemben megfigyelhető világosabb barna színű, kicsit nyálkásabb rész, valamint folyamatosan "lebeg" a vízben. Jövőhéten mentem volna újra kilégzési tesztre, viszont a jelenlegi járványügyi helyzet miatt a vizsgálat halasztva lett. Mi okozhat felszívódási zavart, lebegő székletet? Lehetséges, hogy nem sikerült első alkalommal kiírtani a helicobactert? Gondolhatok-e súlyosabb problémára, például bármiféle daganatos betegségre?? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a gyomorégés témában

        Ha a tTG negatív, a lisztérzékenység kevéssé valószínű. A H. pylori eradicatio általában sikeres szokott lenni (80-85%-ban), de majd érdemes visszaellenőrizni. Felszívódási zavart okozhat vékonybél bakteriális kontamináció illetve hasnyálmirigy-elégtelenség is. Előzőt laktulózzal végzett H2 kilégzési teszttel, utóbbit széklet-elasztáz vizsgálattal lehet igazolni. Addig is a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, a levegőnyelés tudatos kerülése segíthet (lassú evés-ivás-beszéd).


        Kérdés: 2020. március 25., 16:14; Megválaszolva: 2020. március 25., 19:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: