• Tompa vesetáji fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr! 43 éves vagyok, vega, nem dohányzó, alkoholmentes egészséges életet élek. Két autoimmun betegségem van, hashimoto és sjögren. Egyelőre semmit nem kell szednem ezek miatt szerencsére. Más egyéb probléma: Méhnyakgyulladásról és méhszájsebről tudok, de a cytológia negatív. Rekeszsérv. Májban két kisebb (1cm- és 1,6 cm-es) hemangióma. Laktózintolerancia. Reflux, ami miatt szedek húsz éve folyamatosan PPI-t, és nyár óta szedek régóta fennálló emelkedett koleszerin miatt ezetrolt. Ezen kívül vitamint szedek, vasat, szelént és D vitamint. A problémám az, hogy hónapok óta van a jobb vese tájékon visszatérő fájdalmam, ami tompa jellegű. Előtte vagy két évig volt a köldökömtől jobbra úgy 10 centire visszatérő fájdalmam, a gasztroenterológus vékonybél vagy epe problémára gondolt, ami miatt kapszula endoszkópián átnézték a vékonybelet. Hibátlan. A gyomorban megvoltak a szokásos eróziók és epekövem nincs. Ugyanez a fájdalom nyár óta kiegészült ezzel a jobb vesetáji fájdalommal, együtt jelentkezik, ezért merült fel bennem hogy talán vese. UH évekig mutatta hogy a jobb vesében van egy fél centis kő, amit utóbbi két alkalommal már nem találtak. Ez a kehelyben volt, kizárt hogy észrevétlenül kipisiltem volna, mivel kalcium oxalát kövem volt anno is, a kisebb kövek távozása is feltűnt, sőt régen kipisiltem egy 11szer 6 mm-est, pontosan tudom milyen a vesegörcs. Szóval ez nem olyan, ez tompa, olyasmi mintha fel lenne fújva egy lufi a vesében/ vagy az epe mögött és feszülne, kisebb szurkálásokkal. Előfordul, hogy a bal vesében is érzek szúrkálásokat, de a másikhoz képest említésre sem méltő, és csak nagyon ritkán. A jobboldali sem folyamatosan van, de gyakran. Amikor le is dőlök pár órára miatta az úgy heti kétszer, de szinte minden nap érzem hogy valami van ott. Vérnyomás rendben. Hányinger, széklet anomáliák nem jelentkeznek, max a hasam puffad fel, de csak akkor ha hosszabban fáj. Az immunológusnak mondtam még ősz elején, mert aggódtam, hogy nem az immunrendszerem bántja-e a vesém, de azt mondta az látszana a vizeletben és a vérben. Minden labor normális, pár napja csináltattam, az összes vese érték és a vizelet is. A koleszterinen kívül, meg egy hajszálnyi lipáz emelkedésen kívül (de az amiláz ok), csak az RDW-SD-ben van rendszeresen pici csökkenés, de arra meg azt mondták, ha a többi ok akkor nem kell foglalkoznom vele. Immun elfo-t pedig augusztusban néztek legutóbb, az is jó volt. Szóval időnként érzek olyat, hogy pisilés után mintha még kellene pisilni de nem kell. Amúgy a vizelet mennyisége és gyakorisága normális. Éjjel nem kell kijárkálnom. Kizárt az is, hogy a fájdalom mozgásszervi lenne. A kérdésem az lenne, hogy amíg a vizelet és a vér vese paraméterei rendben vannak, és az UH sem jelez elváltozást, addig nem kell tartanom semmi komoly problémától? Esetleg okozhatja e ezt az ezetrol vagy nem lehet hogy mégis csak ott van valahol a vesekő? Köszönöm a válaszát. Üdvözlettel, Sz. Krisztina

        Dr. Papos István válasza a vese témában

        Amennyiben a vér, vizelet és UH vizsgálat nem mutat eltérést, abban az esetben a fájdalom biztosan nem veseeredetű.


        Kérdés: 2019. december 28., 22:29; Megválaszolva: 2019. december 30., 12:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: