• csontritkulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Csontsűrűség eredményem /fem -3,2/ tavaly óta 0,5 tizedet romlott. A reumatológus kérte a ca/kreatinin hányados vizsgálatát. Ref. érték 0,11-0,93, az érték 0,78. Mégis azt irta a javaslatra, hogy egy kicsit magas, amely felveti idiopathiás renalis hypercalciuria lehetőségét. Szóban még a D vit. túlszedés is felmerült 3600 NE/ nap, amit szedtem kb 2 évig a napfényhiány és az immunrendszeri gyengeség miatt, amit a körzeti orvos javasolt. A K szint káldyum szedése után 3,5-re felment, a karbamid /ref. 2,8-7,2/ érték 8,6 A korábbi lelethez képest ez is javult. Lehet emögött valóban veseprobléma? Most a Ca és a D vitamint a reumatológus leállította 3 hónapra. Prolia injekciót kaptam csak meg. Nem romolhat a csonsűrűség érték emiatt? Súlyos központi idegrendszer sérüléssel élek, sokszor nagyon bizonytalan vagyok, félek az eséstől. Ezért aggaszt a helyzet. Válaszát előre is köszönöm: Zsuzso

        Dr. Bálint Anita válasza a csontritkulás témában

        Kedves Hölgyem! A Prolia injekció fél évre ad védettséget, teljesen máshogy működik mint a többi csontritkulás elleni szer. Amennyiben a reumatológusa ilyen calcium és D vitamin értékek mellett leállította 3 hónapra a Calcium és D-vitamin szedését, akkor biztosan meg fogja kontrollálni az értékeket, a legközelebbi vizit alkalmával biztosan kér laborvizsgálatokat. Ha, úgy látja helyesnek, biztosan át fogja irányítani nephrológushoz, további vizsgálatokhoz. Javaslom, hogy kövesse reumatológusa utasításait, illetve kérjen gyógytornászi segítséget. A csontritkulás egyik legjobb ellenszere a célzott, megfelelő napi gyógytorna végzése, ebben szakember segítségét kell kérnie. Üdvözlettel:


        Kérdés: 2019. augusztus 14., 18:00; Megválaszolva: 2019. augusztus 14., 18:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Plósz János doktor úr! A következő problémával fordulnék önhöz! Már tavaly novemberben megírtam önnek, hogy kb másfél hétig normális széklet mellett állandó székelési ingerem volt, ami egyik napról a másikra rendeződött....
        ÜDVÖZLÖM DOKTOR ÚR Kérdésem a következő , a fogorvosi kezelés követően kaptam Cefzil 500 mg 5 nap utána azonnal Azi Sandoz 500 mg 3 nap utána hasmenés 3-4 szer napi, ez tart 28 napja nem fogytam étvágyam rendes heti 5 nap sportolok , 6...
        Üdvözlöm! Egy igen régóta fennálló problémával keresem. A (jobb) gyűrűsujjam utolsó ujjpercénél a körömágy alatti területen már egészen kis nyomásra rettenetesen fáj az ujjam egy (konkrét) pontban. Sokszor sugárzik is a fájdalom a...