• Terheléses cukorvizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő! Az alábbi terheléses vércukorvizsgálattal kapcsolatosan kérném véleményét. 0 perces vércukor = 4.9 ; 60 perces vércukor = 4.0 ; 120 perces vércukor = 3.7; 0 perces inzulin = 11.4 ; 60 perces inzulin = 17.4; 120 perces inzulin = 22.8 Túlsúlyos nem vagyok, BMI értékem normális és fogyással kapcsolatos gondjaim sincsenek. A vizsgálatra az alábbi két panasz miatt mentem el: nagy mennyiségű szénhidrát /cukor fogyasztása után időnként rossz közérzetet, emelkedett pulzust tapasztalok, valamint az elmúlt fél évben a menstruációs ciklusom néhány nappal hosszabra nyúlik ill. mennyiségében is kevesebb lett. A fenti értékek/tünetek inzulinrezisztenciára utalnak, és szükséges ezzel foglalkozó szakembert felkeresnem vagy valami más okozhatja ezeket a gondokat? Köszönöm

        Dr. Szanyi Andrea válasza a inzulin rezisztencia témában

        Kedves Kérdező! A 120 perces vércukorértéke kicsit alacsonyabb a várnál, ez okozhatja az észlelt rossz közérzetét. Az inzulin szintek nem kórosak, bár mértékegységet nem írt. Az éhomi vércukor és inzulin szintekből ki lehet számítani a HOMA indexet, ami kórosnak tekinthető, ha 4,4 feletti, ekkor beszélünk inzulin rezisztenciáról. Ez a megadott értékek alapján Önnél nem kóros. Javaslom, hogy menstruációs panasza miatt keressen fel nőgyógyászt vagy endokrinológust, aki indokolt esetben hormonvizsgálatokat végeztethet. A vércukorszint csökkenés megakadályozására fogyasszon lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó étrendet.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2019. július 09., 14:04; Megválaszolva: 2019. július 09., 21:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: