• Szakvélemény kérése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértő! Ebben az évben voltam egy magán laboratóriumban, ahol Laktázgén C13.9kbT polimorfizmusa - szájnyálkahártya-törletet végeztek. Ennek eredménye : 1:allél:C 2 :allél C fenotípus:Laktózintoleráns Módszer: kinetikus PCR taqMAN próbákkal. Kaptam a labortól egy kiértékelést is, mely szerint CC allélt mutatott ki mindkét lókuszon, amiben leírják, hogy 10 éves kor felett ajánlatos elkerülni a tejcukrot tartalmazó ételeket, vagyis laktózintoleráns vagyok. Szakvéleményt erről nem adtak,csak egy mellékletet amiben ezt leírják. Ezután megkerestem egy gasztroenterológus orvost, aki figyelembe sem vette ezt az eredményt, hanem elküldött hidrogén kilégzéses vizsgálatra, ami szintén Laktóz intoleranciát mutatott ki. Az igazolást azonban csak attól a naptól adta ki, amikor nála megjelentem, mondván hogy ilyen minden 10. embernek van ebben a korban. Több helyen olvastam, hogy a CC genotipus /DR.Fodor Flóra írásában/ írja hivatkozzunk az ilyen típusnál 5 évvel ezelőtt is fennált. A kérdésem az volna, hogy a személyi adókedvezmény esetén, 5 évre vissza lehet-e igényelni a laboreredmény alapján, mivel azt is vezető genetikus írta alá, vagy csak attól kezdve, ahonnan a szakorvos a hydrogén kilégzéses vizsgálatot végezte, és adott adó igazolást? Nekem ezzel járó tüneteim évek óta megvannak, csak nem tudtam hogy adókedvezmény jár utána, pláne nem , hogy 5 évre is visszalehet igényelni. Válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Árki Ildikó válasza a adókedvezmény témában

        Tisztelt Kérdező! Én azt szoktam javasolni, hogy minden ilyen és hasonló esetben kérjenek írásban állásfoglalást a NAV-tól, de én is elküldöm Önnek a jogszabály értelmezésemet. Kérdésére a 49/2009 EüM rendelet "a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról" adja meg a választ, amely szerint az adókedvezmény igénybevételéhez a szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma vehető figyelembe. Tehát jogértelmezésem szerint a betegség megállapításának és szakorvosi dokumentációjának időpontjától igényelhető az adókedvezmény. (Ez abban az esetben lehetne 5 évre visszamenő, ha már öt évvel ezelőtt is rendelkezett volna szakorvosi dokumentációval a betegség megállapításáról) Küldöm Önnek a vonatkozó rendeletet. Melléklet a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelethez Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolás adattartalma A súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jele Az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma A súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítása Ideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás hatályának megállapítása Az igazolás kiállításának dátuma Az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása


        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Árki Ildikó

        Kérdés: 2019. április 05., 13:14; Megválaszolva: 2019. április 09., 23:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: