• Görcsös hasfájás, hasmenés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Hosszú évek óta küzdök görcsös hasi fájdalommal, ami mellé hasmenés is társul. Egy éve voltam gasztroenterológusnál, ahol elvégeztek egy vérvételt, székletvizsgálatot, hasi UH-t, és vastagbéltükrözést is. Szerencsére minden rendben volt, semmi szervi problémát nem találtak, a vérvétel alapján pedig a gluténérzékenységet is kizárták. IBS gyanújával zárultak le a vizsgálatok. A panaszaim azóta is előjönnek, hol sűrűbben, hol ritkábban. Átlagosan minden héten 1-3 alkalommal fordul elő görcsös hasi fájdalom hasmenéssel. Ezen panaszok székelés után megszűnnek. Régebben étkezések után fordult elő leginkább, mostanra ez megváltozott. Vagy reggelre jön elő rögtön ébredés után, az aggasztóbb pedig, hogy már este is sokszor felébredek rá. Ez azért nyomaszt, mert azt olvastam az IBS nem okoz éjszakai panaszokat. Napközben szerencsére nem gyakoriak a panaszok. Az egyik éjszakán kétszer is felébredtem és mindkétszer volt hasmenésem is, majd következő este és reggel ismét előjött. Szóval egyre gyakrabban fordul elő. Nem vagyok biztos abban, hogy ez IBS. Mit gondol, a tünetek alapján lehet más szervet érintő a probléma, esetleg laktózérzékenység? Milyen irányba menjek tovább? Üdv.

        Dr. Plósz János válasza a hasi fájdalom témában

        Az IBS-re valóban nem jellemző az éjszakai ágnyugalmat megzavaró panasz. Hasonló tüneteket okozhat laktóz-intolerancia, lisztérzékenység, de akár vékonybél-bakteriális kontamináció is, ezen irányba is érdemes vizsgálódni (genetikai teszt laktóz intoleranciára, H2 kilégzési teszt laktulózzal a SIBO vizsgálatára, vérvétel a lisztérzékenység kizárására).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. április 02., 09:13; Megválaszolva: 2019. április 02., 18:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: