• Máj probléma, vagy mégsem

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr ! 52 éves, vékony testalkatú férfi vagyok. Már jónéhány éve érzek időnként a jobb bordaívem alól egy pontból jövő fájdalmat, mellyel már voltam gyomor- és béltükrözésen, számtalan ultrahangon, de semmit sem találtak. Múlt év elején volt egy mélyvénás trombózisom és tüdőembóliám, mint kiderült genetikai hajlam miatt. Vagyishát hogy konkrétan mi miatt indult be a vérrögképződés azt ugye nem tudni. Utána a múlt év folyamán többször előfordult, hogy felment a vérnyomásom és/vagy pulzusom. Azt mondták pánikbetegség alakult ki az embóliánál átélt trauma miatt. Nemrég újabb traumák értek, februárban elhunyt édesapám, és az állásomat is elvesztettem. Kb. 2 hete furcsa ütésszerű érzést érzek időnként a szegycsontom alól, és olyankor - nyaki ütőérnél tapintva - a pulzusom kimarad. Készült EKG és vérvizsgálat is, azt mondták semmi baja a szívemnek, "csak" extra dobbanások vannak, minden bizonnyal pszichés okokból. A vizsgálat során megjegyezték, hogy meg van nagyobbodva a májam. Én úgy érzem, hogy a közelmúlt traumái már lassan lecsengtek, az extra ütések pedig még mindig elég gyakoriak, előfordul, hogy percenként 5 - 10 alkalommal is. Függ a testhelyzettől is. A jobb bordaív alatti fájdalom is intenzív, és a rekeszizomnál is érzek valami rendellenes nyomást, előfordul hogy étvágyam sincs. Az extra szívdobbanások nem váratlanul jönnek egyébként, előtte egy kis feszülést érzek, mintha valami felgyülemlene, és az extra dobbanás hatására szabadulna ki. Ilyenkor a közérzetem is rossz, de ez persze lehet pszichikai okokból is. Egyébként abszolút nincs egyéb panaszom, nem szédülök, nem fogytam, széklet rendben, erőnlétileg rendben vagyok stb. Eliquis vérhígítót és reggel fél szem, este egész szem 0,25 -ös Frontint szedek. Az a gondom, hogy nagyon aggódom a dolog miatt. Hasonlóan érzem a dolgot az embólia előtti időszakhoz, amikor még az addigi orvosi papírjaimat is magamnál hordtam, mert éreztem, hogy valami rossz fog következni ( természetesen háziorvosnál is voltam, aki pl. a vádli fájásomra (trombózis) gyulladáscsökkentő krémet írt ... ). Egerben lakom, sajnos kardiológushoz vagy belgyógyászhoz eljutni több hét. Arról nem beszélve, hogy mint említettem, voltam már sok vizsgálatom, és a saját szakterületén egyik orvos sem talált semmit. Abban kérném a segítségét, hogy esetleges máj v. máj környéki rendellenesség okozhatja-e a fenti szív panaszokat, illetve ha igen, kit kellene keresnem a problémával. Köszönöm. Tisztelettel: József

        Dr. Plósz János válasza a jobb oldali feszülés-extrasystolia témában

        A máj megnagyobbodása okozhat májtok-feszülést és jobb bordaív alatti panaszt, de az extra szív-ütésekkel nem tudom kapcsolatba hozni. Fokozott levegőnyelés esetén előfordulhat, hogy a gyomor felnyomja a rekeszizmot, ezáltal mellkasi- illetve szívre jellemző panaszokat okozva (megelőzésre a levegőnyelés tudatos kerülése, lassú-evés-ivás-beszéd alkalmazható).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. március 12., 12:52; Megválaszolva: 2019. március 12., 13:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: