• MR vizsgálat lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő! Több éve fenálló panaszom miatt, a mai napon készült deréksérv gyanúja miatt egy MR vizsgálat, aminek a leletét megkaptam. Fiatalkorom ellenére régóta fáj a derekam, különösen megterhelés után, gyógymasszázs során pontosan kitapintható a fájó pont. Azt szeretném megtudni, hogy mit is jelent ez a lelet pontosan, és hogyan tudnék rajta segíteni, ha lehet. Illetve kb egy évvel ezelőtt jártam csontkovácsnál, ő akkor ezt a pontot többször is erősen megnyomta, majd lett belőle egy elég nagy kiboltosulás, ami azóta visszahúzódott, de nem tudom, hogy ő akkor kárt tudott-e tenni ebben, vagy hogy mi is történhetett. A lelet a következő: Lumbalis gerinc MR vizsgálat: ---------------------------- T1, T2 súlyozott és STIR sagittalis síkú, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készítettünk a Th.X-tõl a sacrumig. T2 súlyozott axialis síkú felvételeket készítettünk az L.I-II., L.II-III., L.III-IV., L.IV-V. és az L.V-S.I. intervertebralis résekrõl. A gerinc íve diszharmónikus, a lumbalis lordosis íve kissé fokozott. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyúltak. S.I. átmeneti típusú. A myelon az L.I. csigolya magasságában végzõdik, a cauda rostok területén kóros eltérés nem látható. A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent, mely az L.V. discusnak megfelelõen a legkifejezettebb. Az L.V. discuson jobb paramedialis protrusio látható. Gyöki kompresszió nem mutatható ki. Vélemény: Kezdõdõ spondylosis, polydiscopathia. Protrusio disci L.V. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Bálint Anita válasza a MR vizsgálati lelet témában

        Kedves Hölgyem! A készült MR felvételén kezdődő spondylosist, vagyis kezdeti stádiumban lévő csigolyameszesedést írtak, többszörös porckorong rendellenességgel. Emellett az (L.V-ös) ágyéki 5. porckorong protrusióját, kiboltosulását. A protrusió felfogható sérv megelőző állapotnak is, de könnyen vissza is húzódhat, amennyiben megfelelő életmódot folytat. Javaslatom szerint az MR felvételt kérő orvost látogassa meg, és várja meg, hogy Ő mit javasol. Fizikoterápiás kezeléseket, balneoterápiás kezeléseket vagy gyógytorna végzését. Magánúton csontkovács felkeresését nem javaslom, ehelyett manuálterápiás gyógytornász szakembert keressen panaszaival, illetve gyógymasszőrt. Képzett gyógytornász illetve gyógymasszőr a panaszait enyhíteni, nem fokozni tudja, a kialakult elváltozásokat pedig nem rontják, hanem javítják. További kérdésekkel keressen bátran, állok rendelkezésére. Köszönettel.


        Kérdés: 2019. február 19., 14:29; Megválaszolva: 2019. február 19., 14:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: