• Bűzös széklet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Az a nagy problémám, hogy gyerekkorom óta székrekedéssel küzdök. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e a széklet órákig olyan bűzös, hogy nehezen lehet megközelíteni utánam az illemhelyet? Legalábbis a férjem szerint. Én nem érzem olyan bűzösnek mint ahogy a férjem állítja, hogy még soha nem érzett ilyen büdöset.Sajnos ez egy gát is bennem, hogy egyáltalán vécére is elmenjek. A bél működésem tudom hogy renyhe, az nem kifejezés, mert 4 -5 naponta tudok csak elmenni, szinte csak a glicerines klizma indítja be az ingert, amúgy nagyon ritkán van ingerem. Naponta vagy 2 naponta eszem zabkását vagy zabkorpát, almával görög joghurtot gyümölcsöt, zöldséget, zöldsaláta olívaolajjal, fehér lisztes dolgokat ritkán fogyasztok.Egy orvos javaslatára kipróbáltam az útifű maghéjat narancs lével és sok vízzel(kb 1.5 l). Egy ideig örömmel mentem vécére, mert erőlködés nélkül székeltem, a férjem szerint szaga sem volt.De ezt a praktikát tovább is csináltam, de később már nem értem el ugyanezt a hatást. Az útifűhöz is hozzá lehet szokni? Lenne arra javaslata, kihez fordulhatok, mit tehetek még, hogy vissza lehet-e állítani a normális bélmozgást? Lehet egyáltalán egészséges embernek nagyon bűzös széklete? Köszönöm szépen előre is a válaszát! Üdvözlettel,

        Dr. Plósz János válasza a székrekedés témában

        A széklet bűzüssége az étkezéstől, az emésztéstől és a bélflóra milyenségétől függhet. Ha a fokozott rostbevitel (utimagfűhéj) mellett a panaszok megszűntek, akkor ebbe az irányban érdemes tovább próbálkozni: emelni a napi folyadék- és rostbevitelt, mozogni rendszeresen, intenzíven (hetente 3x1 óra) valamint emésztőenzim-pótlást és probiotikumot is érdemes kipróbálni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. február 06., 20:23; Megválaszolva: 2019. február 09., 18:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: