• STD szűrés - ingyenes?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr. Árki Ildikó! Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy pár napja elmentem a nemibeteg gondozóba a kis településemen. Közöltem, hogy STD szűrésen szeretnék átesni, mert már rég voltam. Az orvos közölte, hogy, ha nincs tünete vagy indokom, akkor ezért fizetnem kell... Majd közöltem, hogy égő érzést érzek vizeléskor és volt pár partnerváltásom. Ezért elvégezte a "vizsgálatot" egy leadott vizeletből, ami az nap nem is az első volt és ráadásul valami gyors teszt lehetett, semmi igazolást nem kaptam róla. Ez előtt mikor voltam ilyen szűrésen, mindig elküldték a laboratóriumba a kenetet vagy a vizeletmintát, amire 2 hétre rá kaptam választ/eredményt a SynLAB-ból lepecsételve, aláírva. Első sorban vannak kétségeim azt illetően, hogy valóban fizetnem kellene-e normális esetben egy ilyen vizsgálatért. Továbbá szerintem egy szakorvosnak örülnie kellene, hogy vagyok ennyire felelősségteljes, hogy rendszeresen megnézetem magam, hogy ne fertőzzek le esetleg mást, illetve, hogy az egészségem is rendben legyen. Kellemetlennek érzem, hogy magyarázkodnom kell, és hazugságokkal előállni, hogy megcsináljanak egy szűrővizsgálatot térítés mentesen. Tudomásom szerint pl egy Chlamidya lehet tünet mentes is, és elég hozzá orális szex, hogy elkapjam. Nem tudom, hogyan húzhatnék óvszert a partnerem szájára vagy a sajátomra. Szóval, érdeklődni szeretnék, hogy valóban jogos volt-e a követelés, miszerint nekem ezt a vizsgálatot meg kell térítenem. Illetve, hogy mennyire szakszerű egy ilyen súlyú problémát egy gyors teszttel leellenőrizni, rossz mintából. (gondolok nem poénból vesznek kenetet vagy kérnek reggeli első vizeletet normális esetben). Semmi nem lett laboratóriumba küldve. (kivéve a HÍV szűrés és az ingyenes is). előre is köszönöm mihamarabbi válaszát!

        Dr. Árki Ildikó válasza a STD témában

        Tisztelt Kérdező! Tudomásom szerint panaszok esetén a vizsgálatokat célzottan elvégzik. A vizsgálatokról a beteg ambuláns lapot kap. Írta, hogy a HIV szűrés ingyenes volt. Információim szerint az STD szűrés részben NEAK támogatott, részben térítéses. Érdemes esetleg a panaszokkal urológiai vagy nőgyógyászati rendelést is felkeresni.


        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Árki Ildikó

        Kérdés: 2019. január 29., 12:53; Megválaszolva: 2019. február 10., 23:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: