• Hasnyálmirigy: mit tehetek a saját egészségem érdekében?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! A problémám a hasnyálmirigyhez kapcsolódik. Anyai nagyapám 56 évesen, édesanyám pedig 65 éves (15 éve)korában halt meg hasnyálmirigyrákban. Tisztában vagyok, hogy a hajlamot nagy valószínűséggel örököltem, ezért mit tehetek, hogy ezt én elkerülhessem? Szegeden Farkas professzor úr tájékoztatott arról, hogy anya menthetetlen az áttétek miatt, és kérdésemre, elmondta, hogy UH vizsgálattal a rákos elváltozás nem kimutatható, minimum ehhez CT vagy MR vizsgálat szükséges.. Ami most elindított most az érdeklődésben, hogy gond van az emésztésemmel, többször felfújódom, váratlanul egy- egy napra hasmenés jelentkezik, a jobb lapockám alatt fájdalmat érzek. Ez mind lehet egyéb okok miatt is, hisz pajzsmirigy alulműködésem, asztmás nehézlégzésem van fizikai terhelésre, nagyon erősen izzadok, viszonylag nagy a testsúlyom (107 kg mag. 173 cm). (szakorvosok által kezelnek). Kérem, szíveskedjen tájékoztatni arról, hogy tudnám évente vagy sűrűbben magamat felülvizsgáltatni, felvételeket készíttetni TB keretében? Van –e genetikai szűrésre lehetőség, esetleges hibás gén bekapcsolható-e? Én mit tehetek a saját egészségem érdekében? Előre is köszönöm válaszát

        Dr. Plósz János válasza a hasnyálmirigy témában

        Genetikai szűrésről nem tudok, génterápia sajnos még nincs. Érdemes lehet egyik évben CT-t, másik évben MR-t készíttetni (így azért a sugárterhelés is feleződne), ez megoldható TB keretén belül is. Valamint már most érdemes lehet egy CEA és CA19-9 szintet vizsgálni és ezt is ellenőrizni évente. A vizsgálatokon kívül megelőzésre a dohányzás, alkoholfogyasztás, valamint a füstölt ételek kerülése, antioxidánsok szedése segíthet.


        Kérdés: 2017. november 11., 19:55; Megválaszolva: 2017. november 12., 10:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Párommal gyermeket szeretnénk, eddig 2 sikertelen próbálkozáson vagyunk túl. Párom 36 éves én 32. Nem szedünk semmilyen gyógyszert és nincs semmilyen betegségünk. Mielőtt belekezdtünk a babatervezésbe voltam...