• Nemalkoholos májbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 5 évvel ezelőtti hasi CT-vizsgálat során kiderült, hogy májnagyobbodásom van, melyet azóta az évenkénti hasi UH-vizsgálat is alátámaszt. Elváltozások, panaszok, melyeket évek óta tapasztalok: - halvány kontúrú májfolt-szerű elszíneződés mindkét karomon - a hátamon egy ponton, a bal lapocka alatt naponta többször jelentkező kínzó viszketés - tompa májtájéki fájdalom csaknem minden nap - előredomborodó, aszimmetrikus has Alkoholt nem fogyasztok, a laborvizsgálati leleteimen évtizedekre visszamenőleg a májfunkciós értékeim szabályosak. Időközönként máriatövis-magolaj kúrát alkalmazok. A háziorvos - tekintettel a májnagyobbodáson kívüli eltérést nem észlelő UH- valamint laborleletre - nem tartja indokoltnak szakorvosi vizsgálatomat. Vajon mi okozhatja az elváltozásokat ill. a panaszaimat? Hogyan előzhetem meg, hogy - antialkoholistaként - májzsugor végezzen velem? Megtisztelő figyelmét köszönöm! Egy májbeteg (? )

        Dr. Plósz János válasza a májmegnagyobbodás témában

        A máj ilyen jellegű megnagyobbodását a fokozott zsír-raktározás okozhatja. Ez egy enyhe fokú gyulladást tarthat fenn, évek-évtizedek alatt tényleg májzsugorodáshoz vezethet.Ennek javulása a testtömeg és összetétel rendezésétől, a kalóriabevitel csökkentésétől, rendszeres intenzív testmozgástól várható, természetesen az eddigi kontroll-vizsgálatok folytatása mellett.


        Kérdés: 2016. szeptember 20., 18:36; Megválaszolva: 2016. szeptember 21., 08:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: