Visszafordítható még?

Tisztelt Doktornő! Írtam már Önnek belégzési nehezítettség témában. 34 éves, vékony nő vagyok, tüneteim a következők: Több mint két hónapja úgy érzem, mintha belégzéskor nem tudna teljesen telítődni a tüdőm, ezért gyakran kell sóhajtoznom. Csak a belégzéssel van problémám. Ez a panasz nyugalomban jelentkezik, terhelésre egyáltalán nem lesz rosszabb. A nap folyamán van úgy, hogy ez a panasz teljesen megszűnik. Ez a belégzési nehezítettség egyik napról a másikra jött, vagyis teljesen hirtelen. Semmi fokozatosság nem volt benne. Köhögés, láz, fájdalom, egyéb tünet nincs! Éjszaka nincs panaszom egyáltalán. Oxigénszaturacióm: 99% Mellkas átvilágítás, allergia vizsgálat, szív UH és EKG negatív. A dohányzást pár napja hagytam abba, előtte kb.: 9 csomagévig dohányoztam. Az egyik doktornő hypersonor kopogtatási hangot hallott fizikális vizsgálatnál, aztán két héttel későbbi vizsgálatnál már nem hallotta ezt a hangot. (rendkívül vékony, csontos vagyok) A kezdetekhez képest, úgy érzem valamelyest csökkent a panaszom. Spirometria eredménye: FVC: 118%, FEV1: 106%, FEV1%FVC EX: 94%, PEF: 107%, MEF75: 97%, MEF50: 83%, MEF25: 72%, FEF25/75: 80%, VC IN: 115% Volt pletizmográfiás mérésem is nem olyan rég ahol intrathoracalis gáz volumen (ITGV) 25%-kal, a légúti ellenállás (R tot) majdnem 50%-kal magasabb, mint a normális. Ez gondolom nem túl jó. 3 kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: Az lenne a legfőbb kérdésem, hogy ezek a légzésfunkciós eltérések okozhatják a panaszaimat? Azzal hogy abbahagytam a dohányzást, javulhatnak a légzésfunkciós eredményeim? Ez COPD-re utal és ez már visszafordíthatatlan? Köszönöm válaszát.

Dr. Hangonyi Csilla válasza nehézlégzés témában

Kedves Kérdező!

Amennyiben a dohányzást végleg abbahagyja, nem kell tartania attól, hogy visszafordíthatatlan károsodás, COPD alakulna ki Önnél. Légzési panaszai inkább stresszre utalnak, mint szervi betegségre. Cserélje a dohányzást némi testedzésre, izom erősítésre, és hamarosan megszűnnek panaszai.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2016. augusztus 29., 09:22; Megválaszolva: 2016. augusztus 29., 20:07
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehetek tüdőrákos?
Korábban dohányztam.Egy ideje nem jó a közérzetem.Gyenge, és levert vagyok.Voltam tüdőröntgenen ott minden rendben volt. Voltam pulomológián, ott is...
stressz vagy tüdőbaj?
Tisztelt Doktornő! Pánikbetegséget állapítottak meg nálam 3 éve. Az elmúlt fél évben tünetmentes voltam, viszont most újra előjöttek a...
Jonapot, Lenne par kerdesem mar egy jo...
Jonapot kedves Dr Hangonyi Csilla. Elore is bocsanat a helyes irasi hibaimert en nem magyarorszagrol vagyok. Nekem az a problemam lenne hogy nehezen kapom a...
Légzés probléma
Tisztelt Doktornő! Olyan kérdésem lenne önhöz, hogy allergiás vagyok és néha rám jön olyan érzés, hogy mintha nem lenne elég levegőm akkor...
Lelet kiértékelése