Búza allergia?

Tisztelt Doktor Úr! 34 éves nő vagyok és három évvel ezelőtt állapítottak meg nálam laktózérzékenységet, azóta diétázom. Ennek ellenére refluxom van, kiütések (főként az arcomon), vérszegénység, szénanátha, fáradtság. Gondolván arra, hogy esetleg kialakult a gluténérzékenységem is mint keresztallergia a napokban elmentem allergia vizsgálatra. Az eredmény szerint pozitív a tojás, tej. A glutén negatív lett viszont a búza enyhén pozitív. Kérdésem az lenne, hogy mit takar az enyhén pozitív eredmény? Szükséges-e búza mentes étkezés vagy további vizsgálat a pontosabb diagnózishoz? Ha szükséges a búza diéta akkor az megegyezik a gluténmentes étkezéssel? Segítségét előre is köszönöm Eszter

Dr. Plósz János válasza búza témában

A laktóz intolerancia nem allergia jellegű kórkép, így keresztallergia kialakulása sem várható. A glutén-érzékenység (coeliakia) vérből kimutatható antitestek segítségével mutatható ki (szöveti transzglutamináz IgA antitest, szöveti transzglutamináz IgG antitest, endomysium IgA antitest). Ha ezek pozitívak, nagyon valószínű a lisztérzékenység diagnózisa. Ha negatívak, jó eséllyel nincs lisztérzékenysége. Intolerancia azonban jelentkezhet más, gabonafélékben előforduló fehérjékre is, ekkor nem szükséges a teljes és abszolút elhagyása az illető fehérjének, általában elég, ha a bevitt, mennyiséget minimalizáljuk.

Megválaszolva: 2016. augusztus 14.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Idősember tenyerének erességéről
Zsibbadó kéz. A tárgyak megfogásakor nem érzi azokat. A képen látható erességgel összefüggésben van? Szinte feketéllik; a tenyér és az ujjak. Kell-e rá kenőcs...
Nyaki gerinc elváltozás okozhat...
Combcsontores Z szegezés
Fáradtság oka
Helyi érzéstelenítéses műtét után...
Trombózis félelem mellműtét után