Vastagbél-végbélrákom lehet?

Tisztelt Doktor Úr! Több hete tartó alhasi és bal alhasi (talán sigmabél körnéki) fájdalmam miatt hétfőn a kórház sűrgősségijén kötöttem ki, mert fekete darabokat találtam a székletben, melyből mintát adva labornak nem igazolódott a vérzés. Vérvétel és hasi uh valamint gasztroenterológiai fizikális vizsgálat történt. Vérvétel: CRP (4, 5) HGB: 156 HCT: 0, 46 Lymp: 1, 62 Lym: 23, 50, SGPT/ALAT: 19, SGOT/ASAT: 15, és a vizelet is mindenre negatív. Hasi uh: Máj normális nagyságú, homogén szerkezetű, állományában focalis elváltozás nem mutatható ki. Epehólyag folyadékkal telt, vékony falú, benne 16 mm-es kőreflex.Lép normális nagyságú, homogén.Vesék helyzete nagysága normális, szerkezetük szabályos,, üregrendszeri tágulat, kőreflex nem látható. A bal vese felső pólusában 10 mm-es parapelvicus cysta látható. A retroperitoneumban a vizsgálható szakaszon kóros, megnagyobbodott nyirokcsomó nem ábrázolódik. Az uterus normál nagyságú, a plearűrben folyadék, pathológiás bélkokárda nem látható.Szabad hasi folyadék nem látható. A vizsgálható sigma és colon descendens szakaszokon diverticulum, érdemi bélfal megvastagodás nem látszik. Gasztroenterológiai vizsgálat (kikérdezés és hasbetapintás) során nem látták indokoltnak az osztályra felvételt. Az ambuláns lapra írták, hogy fájdalmat a BAQ-ban jelez, defanse, meteorismus nincs. Normix 2X2 tabl és probiotikum a javaslat, IBD irányában vastagbéltükrözésre kiírtak áprilisra. Sajnos a fájdalom maradt, kis megszakításokkal egész nap érzem, 4 kg minusznál tartok másfél hét alatt, tény, hogy kevesebbet eszek az idegesség miatt, de nagyon riszt ez a mértékű fogyás. Testhő 36, 6-ig megy fel. Nőgyógyászaton többször is, köztük tegnap is jártam, ahol nemcsak a saját, de az ügyeletvezető orvos is megnézte, tvs ultrahanggal és betapintással, és azt mondták nem nőgyógy.hanem vastagbél eredetű a fájdalom. Mivel van egy 4 hónapos anyatejes kislányom, nagyon tanácstalan vagyok, hogy mit lépjek, mert úgy gondolom, hogy a fájdalom és a fogyás nem normális dolog és félek, hogy nagyobb baj van, de "feleslegesen" sem szeretnék napokat bent feküdni. Székletem minden reggel felkelés után és 2-3 óra múlva van, általában nem henger formált hanem valamivel lazább (krémes kupac) , de tegnap estére székrekedésem lett, még a végbél belseje is megfájdult, ezt most is érzem nyilalás formájában, ekkor hashajtót vettem be, ami most reggelre teljesen meglazította, de nem tette híggá. Színe sötétbarna.Tegnap marhahúst ettem. Kérném tanácsát, hogy Ön szerint mi az a pont, amikor vissza kell mennem sürgősségin a gasztroenterológiára? Mivel az uh és vérvétel negatív, talán kizárható a nagyobb baj, vagy ez semmit nem jelent? Elnézést a hosszú levélért, de minden információ szükséges gondolom a tanácsadáshoz.

Dr. Plósz János válasza alhasi fájdalom témában

Mindenképp ennie kellene rendesen (különben az anyatejes táplálás fogja kárát látni) , a fogyás valószínűleg tényleg a diétának és az idegeskedésnek tudható be. Tekintettel a babára, gyógyszer szedését én nem is javasolnám, azonban a probiotikumok akár kombinált, több hetes használatát igen. Amikor sürgősen kell orvoshoz fordulni: vérzés, hányás, éjszakai ágynyugalmat tartósan megzavaró panasz jelentkezik. A probiotikumok mellett a gyakori, rendszeres étkezés valamint a rendszeres intenzív testmozgás segíthet a panasz megszüntetésében.

Kérdés: 2016. március 09., 07:25 ;Megválaszolva: 2016. március 09., 07:57
Kérdések és válaszok: Egyéb
Görcsös érzés a has alsó felében
Mi lehet az oka annak, hogy a hasam alja görcsölés szerűen egészen a lenti zónában fáj? Voltam mosdóban, és a nagyobb dolog elvégzése után...
Mitől lehet kemény az alhasam?
Üdv! Körülbelül 1 éve érzek egy kellemetlen érzést az alhasamban, a köldököm alatt. Szinte az egész alhasamban van egy diszkomfort érzés...
Sürgős segítségre lenne...
Tisztelt Doktor úr! Édesanyám 48 éves látássérült 3 gyermekes nő. Két héttel ezelőtt erős, szűnni nem akaró hasi fájdalmak jelentkeztek...
Mitől lehet feszülő érzésem a...
Üdv! Hónapok óta furcsa, feszülő érzést érzek az egész alhasamban, köldöktől lefelé. Az emésztésem is lelassult, de nincs hasmenésem, és...
Állandó hasi fájdalom
Tisztelt Doktor Úr. Édesanyámnak már évtizedek óta van alhasi fájdalma, kisebb-nagyobb mértekben, néha volt, hogy hónapokra, évekre is tünetmentes...