vérplazma adása

Tisztelt Doktor Nő/Úr! A következő kérdésemre szeretnék választ kapni: Egy ismerősöm - nő, 35 éves - hetente három alkalommal ad vérplazmát rendszeresen, hónapok óta. Aggódom érte, ha ezt hosszabb távon folytatja, lehet-e bármi káros következménye? Valakitől azt hallottam, hogy ha egy nagyobb baleset éri, akkor a véralvadással lehetnek gondok - nem tudom, hogy ez tényleg igaz? Vagy más következménye lehet-e? Egyáltalán meddig lehet ilyen rendszeresen vérplazmát adni? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Egy aggódó barátnő

Dr. Tomonkó Magdolna válasza vérplazma témában

Kedves Kérdező!

A jelenlegi törvényi szabályozás szerint 72 órás időközökkel megengedett a plazma adása, amennyiben a jelölt megfelel a feltételeknek. Plazmaferezis előtt több szempontból is megvizsgálják a jelöltet és a vért is, csak akkor kerül sor a plazma levételére, ha megfelelő a donor állapota, egészsége.

Mindazonáltal jogos a meglátása, ha nagyon hosszú ideig ad plazmát az ismerőse ilyen gyakorisággal, csökkenhet a vérfehérjék, az immunglobulinok, alvadási faktorok szintje a vérben, ha kimerülnek a szervezet tartalékai. Ezért 3 havonta részletes vérvizsgálatot készítenek, ha jelentős csökkenést tapasztalnak, felfüggesztik a plazma vételét.

Üdv: dr. Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2015. január 28., 14:02; Megválaszolva: 2015. január 29., 21:21
Kérdések és válaszok: Egyéb
vérplazma adás
Tisztelt Webdoktor! Vérplazma adásra járok és szeretném megkérdezni, hogy van-e ennek élettanilag káros hatása, különös tekintettel arra, hogy a...
Lép hiányából fakadó eljárás
Herpesz vírus (vérvétel)
Kérdőjeles probléma
Mai válaszra kérdés