Candida diéta

Hasfájás, puffadás, ekcéma, lepedékes nyelv, kiújuló gombás foltok miatt a körzeti orvoshoz fordultam. Azt mondta, ez candida, egyek sok joghurtot. 1-2 hét szigorú diéta után a panaszaim nagy része megszűnt. Öt hónapja diétázom, bélflóra regeneráló készítményt szedek, most vettem grapefruitmag olajat is, de a puffadás még nem múlt el. Teljes kiőrlésű és durumlisztből szódabikarbónával sütött kenyeret eszem, sok zöldséget, sovány húsokat, feta és edami sajtot, főtt tojást. Cukor helyett eritritet használok, a gyümölcsök közül grapefruitot, meggyet és ribizlit. Vajat, kevés libazsírt, néha egy kevés tejet (nem vagyok rá érzékeny) fogyasztok. Édességnek néha cukoralkohollal édesített diabetikus étcsokit, vagy durumlisztből szódabikarbónával, holland kakaóporral és joghurttal sütök valamit. Almát, krumplit, lencsét, borsót nem merek, mert az egyik könyv szerint lehet, a másik szerint nem, és nem tudom eldönteni, melyiknek higgyek. Szeretném tudni, hogy normális-e, hogy még nem vagyok teljesen jól, vagy valamit rosszul csinálok. Esetleg tudna ajánlani olyan forrást (net, könyv) , ami megbízható? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Irinyi-Barta Tünde válasza Candida diéta témában

Kedves Kérdező! A bélflóra regenerálásához szükséges néhány hét, esetleg hónap is, ezért kérem még ne aggódjon, ha a tünetei nem enyhültek. A haspuffadásnak egyszerű oka is lehet, a sok zöldség fogyasztása, ugyanakkor az is lehet, hogy ez a tünetegyüttes más betegségre utal, nem csak gombás fertőzésre. A Candida albicans nevű gombafaj az emberi szervezet természetes mikroorganizmusa, így teljes kiírtása nem ajánlott. A candida diétára hiteles forrást nehéz ajánlani, hiszen szakmai berkeken belül erre a betegségre nem bizonyított tudományos szinten a diéta hatása. Ha Önnek a panaszai megszűntek, vagy enyhültek, akkor továbbra is folytassa ezt az étrendet, esetleg bővítheti olyan ételekkel, amelyeket egyéni érzékenysége alapján képes fogyasztani. Amelyek panaszokat okoznak, azokat továbbra is érdemes kerülnie. Ha étkezési naplót vezet, ezeket a panaszt okozó termékeket könnyebben tudja azonosítani. Jó egészséget kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2015. január 03., 17:59; Megválaszolva: 2015. január 11., 21:26
Kérdések és válaszok: Egyéb
Kaphatok covid vakcinát? és melyik...
Folyamatos Szédülés
Várható-e javulás...
Pfizer covid vakcina
Folyamatos Szédülés