Mandula; detritus; megelőzés; kezelés

Tisztelt Doktor Úr! Egy ideje zavaró kellemetlen érzést éreztem nyelés közben a torkomban. Észleltem továbbá, hogy -bár odafigyelek a szájhigiéniámra- mégis kellemetlen ízt érzek a számban, amit főleg a torkom felől éreztem az onnan előrejutó nyálban, illetve kilégzéskor erősebben éreztem a kellemetlen ízt, és ez a leheletemen is észlelhető sajnos. A számmal vákuumot csinálva apró darabokra lettem figyelmes, úgy tűnt megoldódik a dolog, viszont a tükörben megnézve felfigyeltem egy nagyobb világos barnás/szürkés foltra/darabra, amit nem lehet elmozdítani a helyéről. Utánanéztem, mi lehet ez, nagy valószínűséggel az úgynevezett detritusról lehet szó.Képek alapján tippelem, hogy ez állhat fenn az esetemben, természetesen biztos nem vagyok benne. Az első kérdésem az lenne, hogy n szerint a tüneteim mire utalnak? Esetleg jól látom-e a helyzetet? Másik kérdésem az volna, hogy mit lehet tenni ilyen esetben? Olvastam az oldalon, hogy az alkohol és a dohányzás elkerülése segíthet. Dohányozni nem dohányzom, alkoholt fogyasztok, ritkán és kis mértékben. Tisztában vagyok vele, hogy vannak dolgok amikkel együtt kell élni, de ha már a tüneteket némiképp (szag/íz) csökkenteni tudnám, már jobban érezném magam. Esetleg öblögetés, vagy valamilyen fizikai ráhatással a lerakódott anyag eltávolítható-e? (csak mert az említett darab nem mozog, úgy tűnik hogy "beépült" egy üregbe.) Válaszát és szíves segítségét előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza mandula témában

Tisztelt Uram!

A detritus kipiszkálható a mandulából. Ha nem jön ki fizikai behatásra, akkor inkább mutassa meg szakembernek. Egyébként öblögetés javíthat. Reflux okoz még nem ritkán szájszagot, ezügyben gasztroenterológus illetékes. Végső esetben természetesen ki lehet venni a mandulát is.

Kérdés: 2014. november 22., 20:05; Megválaszolva: 2014. november 22., 21:13
Kérdések és válaszok: Egyéb
Pecsétviaszgomba fogasztása
Laborlelet értelmezése
Labor leletek értelmezése
Vérkép, Egfr
Kreatin kináz