• Meggyógyult léprepedés esetén lehet alkoholt fogyasztani? Milyen mértékben?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő. Lassan másfél éve volt egy biciklibalesetből adòdò léprepedésem, de nem került sor műtétre szerencsére, csak sokat kellett feküdnöm, nem szabadott sportolnom aztán idővel meggyógyult. Az a problémám, hogy még mindig szokott fájni. (nem erős fájdalom, csak nagyon enyhén szúr, bizsereg, vagy érzem hogy valami ott, azon a területen történik) Voltam már orvosnál újból - az után, hogy meggyógyult és észleletem a fájdalmat- és ezt elmondva kaptam ultrahangra időpontot, de nem láttak semmi rendellenest a vizsgálaton, azt mondták hogy ennyi belefér, nem igazán kell vele foglalkozni. Ebbe belenyugodtam, nem izgat mostmár ha fáj. Az történ viszont, hogy viszonylag sok ideje nem tapasztaltam problémát a lépemmel kapcsolatban, viszont pár órával az után, hogy a múltkor alkoholt fogyasztottam, -elég ritkán esik ez meg, ez alkalommal sem ittam sokat, de azért már éreztem a hatását- megint megfájdult. Az lenne a kérdésem a Tisztelt Doktor Úrtól/Doktornőtől, hogy egyet ért-e a fent említett orvosokkal abban, hogy nincs jelentőssége panaszaimnak, illetve, hogy lehet-e köze az alkoholnak az újból jelentkető fájdalomérzethez, és ha köze van, akkor ez mit jelent, mivel jár, jelenti-e azt, hogy nem szabad alkoholt fogyasztanom, vagy hogy károsabb az alkohol az esetemben mint egy léprepedést el nem szenvedő ember esetében, és kell-e ezek alapján valamire jobban odafigyelnem az életmódommal kapcsolatban. Köszönöm előre is a választ.

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a lép témában

        Kedves Kérdező! A gyógyult léprepedés mindenképpen azt jelenti, hogy annak idején amikor a lépe megrepedt, a tokba bevérzés történt, ami elképzelhető, hogy nem szívódott fel teljesen. Ha ez így van, a lép tokja feszülhet minden olyan dolognál, ami fokozza a vérkeringést, és az alkohol hatása jellegzetesen ilyen, időegység alatt több vérnek kellene tudni átáramolni a lépen. Az alkohol fogyasztás az Ön korában egyébként is rendkívül káros, a fiatal agysejtek érzékenyek az alkoholra, olyan mértékű alkohol hatás, amit már érez az ember, milliónyi agysejt elvesztésével jár. A léppel kapcsolatos probléma megoldása egyedül a lép kivétele lenne, de ez annyi kedvezőtlen és előnytelen változást hozna az életében (pl. a fertőzésekkel szembeni védtelenség, egy jelentős vérraktár elvesztése, stb...)ami miatt ez szóba sem jöhet. Üdv: dr. Tomonkó Maddolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2014. november 07., 18:06; Megválaszolva: 2014. november 09., 18:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: