Aszpartám

Tisztelt Címzett! Az aszpartám édesítővel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. A páromnak január óta időnként zúg a füle és a látása homályos. Volt mindenféle vizsgálaton, de mindent rendben találtak (MRI stb..) Abban az időben, amikor kezdődött ez a probléma, akkoriban sokat evett aszpartámmal elészített ételeket. Én úgy értesültem, hogy az aszpartámnak nagyon sok mellékhatása van, amely nem jelentkezik mindenkinél. Többek között a fülzúgás és a homályos látás is., Amikor aszpartámmal készült ételeket evett, akkoriban idegesebb is volt, és kézremegést is észrevettem nála. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges, hogy az aszpartám miatt vannak e a problémák? Ez milyen úton mutatható ki a szervezetből? Úgy értesültem, hogy az aszpartám nem tud kiürülni a szervezetből. Ez igaz? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát. Üdvözlettel.

Irinyi-Barta Tünde válasza aszpartám témában

Kedves Hajnalka! Az aszpartám egy eléggé széleskörűen vizsgált kalóriatartalmú mesterséges édesítőszer, amellyel kapcsolatban sorra látnak napvilágot olyan kutatások eredményei, amelyek ellentmondanak egymásnak. Az EU-ban a biztonságos adalékanyagok közé sorolták a szakemberek. Természetesen mellékhatások bárkinél jelentkezhetnek (amelyeket Ön is említ), de nem feltétlenül az aszpartám lehet a bűnös. Az aszpartám felszívódik az emésztőrendszerünkből, és az anyagcsere-folyamatok során alkotóelemeire bomlik (aszparaginsav, fenil-alanin és metanol), tehát nem lehet kimutatni szervezetünkből. Fenil-ketonúriában szenvedő beteg nem fogyaszthat aszpartám tartalmú élelmiszereket. Sajnos nem tudok egyértelmű választ adni arra, hogy az említett tüneteket valóban az aszpartám okozza-e, mindenesetre kerülje a kedves párja az aszpartámot tartalmazó ételeket és italokat. Javaslom továbbá, hogy szedjen olyan vitamin készítményt, amelynek magas a béta-karotin (elő A-vitamin) tartalma, ez jó hatással van a látásra, valamint a B-vitaminok és a magnézium az idegrendszeri bántalmakra javallott. Minden jót kívánok: Irinyi-Barta Tünde

Megválaszolva: 2014. szeptember 24.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Kislány szedhet-e fitoösztrogén...
Baba cipő dilemma
Csuklás oka
Alacsonyabb neutrofil szám kóros?
Székelés utáni viszketés
Pacemakerrel sejtrezonanciás kezelés...