visszér és ütőérszükület

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az alsóvégtagnál, a doppler által mért jobb: 140/180, Hgmm bal: 160/180 Hgmm, RR: 160 Hgmm értékek mekkora súlyú érszükületet jelentenek? Köszönettel: Zsolt Ui: a "szedett gyógyszerek" mezőbe a felírt, de még nem szedett gyógyszereket írom!

Dr. Tomonkó Magdolna válasza doppler témában

Kedves Kérdező!

Valami zavar van, mert a dopplerrel a vénás áramlás mértékét és nem vérnyomást lehet mérni.

Hogy milyen súlyos az érszűkület, az nem csak a mért értékektől, hanem a panaszok intenzitásától is függ. Elsősorban az az értékes információ, van-e gyaloglás közben lábikra fájdalom, illetve milyen távolság megtétele után jelentkezik. A dohányzás mértéke is jó jelző, pl. napi 1 doboz cigaretta mellett nincs olyan ember, akinek ne lenne érszűkülete.

Az Ön részére felírt gyógyszerekből arra lehet következtetni, hogy 100-300 m megtétele után jelentkeznek lábikra fájdalmak (legalábbis a Noclaud indikációs előírása szerint ekkor indokolt adni, és emellett vénás keringési zavara is van.)

Beszélje át a dolgokat háziorvosával, mert az érszűkület és a vénás keringés romlása nem csak gyógyszeres kezelés kérdése, hanem életmódé is.

Üdv: dr. Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2014. július 17., 19:00 ;Megválaszolva: 2014. július 19., 21:19
Kérdések és válaszok: Egyéb
Nyomás a fejben
Hepatitis A és B védőoltás...
Sárga tenyér labor eredmény volt
Fáradtság, gyengeség, EBV
Kideríthető-e, hogy voltam-e covid...