• Laborleletek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        37 éves nő vagyok a labor leletemben két kérdéses érték szerepel: - HDL-koleszterin, direkt 1.38 a ref tartomány >1, 45 Ez akkor mit jelent és mit lehet tenni hogy a normál értéken legyen ez az érték? - eGFR nek az eredmény >60 a ref.tartomány >90, akkor ez mit jelent Férjem szintén ma kapta meg az eredményeit 38 éves, nála elég sok érték nem jó, kérem a segítségüket mire utalhat ez Húgysav 424 norm érték:202-416 Összkoleszterin 5, 6 norm. Érték <5, 2 HDL- koleszterin, direkt 1, 23 norm érték >1, 45 GOT (ASAT) 72 norm érték <40 GPT (ALAT) 161 norm érték <41 GGT 69 norm érték 8-61 Mivel van amelyik érték négyszerese a normálnak nem tudjuk mire vélni mi lehet a gond az utolsó három érték már kb 3-4 éve kiugróan eltér

        Dr. Szanyi Andrea válasza a laboreredmény témában

        Kedves Kérdező! A HDL koleszterin az úgynevezett védő koleszterin, Önnél ez kis mértékben van a normál érték alatt. Ha mellette az összkoleszterinszint, a triglicerid szint illetve az LDL koleszterinszint normál értéktartományban van, nincs jelentősége ennek az értéknek. Az eGFR a veseműködésre utaló, számított érték, ugyan az Ön esetében alacsonyabb, de a 60 és 90 közötti GFR érték még nem biztos jele a vesebetegségnek, ha más arra utaló tünet vagy diagnosztikai eredmény nem utal arra. Ezek kizárására vizeletvizsgálat, veseultrahang vizsgálat jön szóba. Mindenesetre javasolható a bőséges folyadékfogyasztása. A férje leleteinél önmagában a mérsékelten emelkedett húgysavszintnek nincs különösebb jelentősége, ha nem társul magas vérnyomással, elhízással. A májfunkciós értékek valóban kissé emelkedettek, ennek hátterében állhat gyógyszermellékhatás, alkoholfogyasztás is, esetleg lezajlott hepatitis. A fertőző májgyulladást( hepatitist) vérből történő szerológiai vizsgálattal lehet kimutatni. Hasi ultrahang vizsgálat még szóba jön.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2012. február 23., 16:48; Megválaszolva: 2012. február 26., 19:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! A kérdésem, hogy a sebészeti/szájsebészeti eljárások során fogpótlásként alkalmazott nehéz és átmenetifémek és ötvözeteik valamint ezek szövetekkel közvetlenül érintkező felületei, mint az alumínium (AlMg3)...
        Tisztelt Dr Plósz János úr! A következő problémával fordulnék önhöz!Kb másfél hete, esti órákban nagy vécére kellett mennem, és elég nehezen erős nyomás árán tudtam csak székelni. Másnap már székelési ingerrel keltem, ami a reggeli...
        Tisztelt Cím! A férjemnek nemrégiben volt kolonoszkopias vizsgálata. A vizsgálat során egy polipot találtak, mely eltávolításra került. A szövettan eredménye pozitív lett és azt mondták, hogy rosszindulatú. Ennek ellenére sem...
        Tisztelt Doktor Úr! Augusztusban egy bőrgyógyászati probléma miatt(értágulatos rosacea) bőrgyógyászati kivizsgáláson jártam,ahol ennek kapcsán elküldtek helicobacter kilégzés tesztre,ami pozitív lett. Eradikációs kezelés történt,ami ki...
        Kedves Doktornő! Először is szeretném megköszönni az eddigi tanácsait, nagyon sokat segített nekem ezzel. Tegnap eljutottam a Tb finanszírozott neurológushoz. Teperin EP 25 mg os gyógyszert írt fel a fejfájásomra, fokozatosan fél tbl ról 1...
        Az elmûlt teljes vérkép egyetlen eltérést mutat LDH 415.A håziorvos szerint nem kell vele törödni.Igaz ez?
        Tisztelt Doktornő! Panaszaim ez év februárjában kezdődtek,szédülés,hányinger,gyengeség,izomremegés,hasmenés. Laborvizsgálat kimutatta a vérszegénységet,alacsony szérum vasat.Kezelésként Maltofert,folsavat,ill.B12 vitamint kaptam. A...
        Üdvözlöm! Tanácsot szeretnék kérni. Szept. 25-én volt az utolsó menstruációm. Október 21-en csináltam tesztem, ami pozitiv lett. Elmentem orvoshoz, aki egy apró pöttyöt látott már, kaptam progeszteront, mert volt már vetelesem, majd egy...
        Tisztelt Doktornő ! Sérvműtétem volt 4 napja, ami egy kizáródott kis méretű kiújult sérv műtétje volt. A sürgősségi műtét a kizáródás után kb 4 órával volt, a sérvkaput zárták, a bél nem sérült, 2 nap múlva elhagyhattam a...
        Kedves doktor úr! Az előzményekről csak annyit hogy epehólyag eltávolító műtétem volt másfél hónapja. Azelőtt epegörcsök és a hozzájuk tartózó panaszaim voltak. De kb egy hete megint hasonló panaszaim jelentkeztek. Égő, nyomó...