• Laborleletek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        37 éves nő vagyok a labor leletemben két kérdéses érték szerepel: - HDL-koleszterin, direkt 1.38 a ref tartomány >1, 45 Ez akkor mit jelent és mit lehet tenni hogy a normál értéken legyen ez az érték? - eGFR nek az eredmény >60 a ref.tartomány >90, akkor ez mit jelent Férjem szintén ma kapta meg az eredményeit 38 éves, nála elég sok érték nem jó, kérem a segítségüket mire utalhat ez Húgysav 424 norm érték:202-416 Összkoleszterin 5, 6 norm. Érték <5, 2 HDL- koleszterin, direkt 1, 23 norm érték >1, 45 GOT (ASAT) 72 norm érték <40 GPT (ALAT) 161 norm érték <41 GGT 69 norm érték 8-61 Mivel van amelyik érték négyszerese a normálnak nem tudjuk mire vélni mi lehet a gond az utolsó három érték már kb 3-4 éve kiugróan eltér

        Dr. Szanyi Andrea válasza a laboreredmény témában

        Kedves Kérdező! A HDL koleszterin az úgynevezett védő koleszterin, Önnél ez kis mértékben van a normál érték alatt. Ha mellette az összkoleszterinszint, a triglicerid szint illetve az LDL koleszterinszint normál értéktartományban van, nincs jelentősége ennek az értéknek. Az eGFR a veseműködésre utaló, számított érték, ugyan az Ön esetében alacsonyabb, de a 60 és 90 közötti GFR érték még nem biztos jele a vesebetegségnek, ha más arra utaló tünet vagy diagnosztikai eredmény nem utal arra. Ezek kizárására vizeletvizsgálat, veseultrahang vizsgálat jön szóba. Mindenesetre javasolható a bőséges folyadékfogyasztása. A férje leleteinél önmagában a mérsékelten emelkedett húgysavszintnek nincs különösebb jelentősége, ha nem társul magas vérnyomással, elhízással. A májfunkciós értékek valóban kissé emelkedettek, ennek hátterében állhat gyógyszermellékhatás, alkoholfogyasztás is, esetleg lezajlott hepatitis. A fertőző májgyulladást( hepatitist) vérből történő szerológiai vizsgálattal lehet kimutatni. Hasi ultrahang vizsgálat még szóba jön.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2012. február 23., 16:48; Megválaszolva: 2012. február 26., 19:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: