POTS - Az állapot, amire minden orvos rásüti a szorongás címkét

Kedves Dr.Szabó Zsuzsanna! A POTS-ról írt cikke kapcsán kerestem meg önt. Tünetek és igazolt covid fertőzés nélkül, 2 SputnikV oltással magamban 6 hónapja egyszer csak elkezdtem légszomjat, álló testhelyzetben mindig jelentkező tachycardiát, magas vérnyomást, insomniát tapasztalni. Akkoriban nem tudtam pontosan, hogy mitől érzem magamat rosszul, miért töltök sok időt az ágyban, miért nehéz mély lélegzetet vennem állva, minimális aktivitás közben is. Azóta sok orvosnál jártam (kardiológusok,pulmonológus,pszichiáter, neurológus) , sok vizsgálaton túl vagyok (vérkép, tüdőröntgen, szívct, echocardiogram, ekg, terheléses ekg, holter, pulmonológiai vizsgálatok) mostanra a szervi károsodás minden valószínűség szerint kizárható, a súlyos insomnia hosszú hónapok alatt, de szerencsére teljesen elmúlt. Minden más említett tünet még mindig jelen van. A tüneteimet a meglátogatott orvosok 90%-a szorongásként könyvelte el, így az elmúlt 6 hónapban egy SSRI gyógyszeres kezelésen is túl vagyok, mely a tüneteimen nem sokat változtatott. Mivel pszichológus vagyok, és fel tudom ismerni a szorongásos zavarok tüneteit, számomra a kezdetektől nyilvánvaló, hogy a tüneteim nem pszichés eredetűek, hogyan is lehetnének azok, ha testhelyzetfüggőek. Az utóbbi 6 hónapban az orvosokba vetett hitem nagyon megrendült, minden nagyképűség nélkül úgy vélem, hogy az állapotom arra kényszerített, hogy a magyarországi orvosok nagy hányadánál jártasabbá váljak az autonóm diszfunkciókban, a POTS-ban és a Long-Covid lehetséges tüneteiben, azok menedzsmentjében. Annak ellenére, hogy a legtöbb általam meglátogatott orvos nem hallott a POTS-ról, szerencsére az egyik kardiológus írt fel nekem ivabradint és bisoprololt, melyek - ugyan nem oldják meg, de - segítik a tüneteimet. A POTS cikk láttán reménykedve fordulok önhöz, hogy tud-e nekem ajánlani egy olyan magyarországi orvost, aki jártas a vegetatív diszfunkciókkal küzdő betegek kezelésében, ismeri a POTS fogalmát, és hajlandó meghallgatni, active-stand tesztet csinálni, diagnosztizálni, valós orvos-beteg segítséget nyújtani. Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza POTS témában

Tisztelt Kérdező!

Köszönöm szépen megtisztelő megkeresését, bizalmát.

Magyarországon, és Budapesten (nem tudom hogy honnan ír) több kiváló neurológus dolgozik, aki foglalkoznak különféle akár autoimmun, vagy egyéb ritkább neurológiai betegségekkel.Pl. Jahn Ferenc Kórház,Uzsoki utcai Kórház,stb. Illetve a nagy egyetemi klinikákon, ahol orvosképzés is zajlik, szintén számos, nagy nevű, vegetatív diszfunkcióban jártas neurológus szakorvos dolgozik. Mindemellett érdemes lenne célzottan posztkovid ambulancián keresztül időpontot foglalnia (ha még nem tette)

Ha saját orvosában (amennyiben volt ilyen) elvesztette bizalmát, próbálkozhat más kollegáknál, természetesen úgy, hogy az előző vizsgálatok dokumentációt is rendelkezésükre bocsájtja. Sajnos átalában előfordul, hogy zavart okoz egy rendelésen, ha a beteg önmagát diagnosztizálja, és ehhez keres megerősítő vizsgálatokat. A döntés az orvos kezében kell legyen, és ez esetben is -a már felmerülteken kívül- számos egyéb kórkép merül (és merült) fel differenciáldiagnosztikai szempontból, többek között szomatoform vegetatív diszfunkció, poszt-covid sy., esetleg valamilyen autoimmun eredet is akár, a POTS mellett is. Ezért fontos hangsúlyoznia, hogy mely kezelések segítettek, (pl a kardiológus által felírt gyógyszerek) melyek nem, és hogy jelenleg milyen tünetei vannak még, amelyektől még mindig szenved.

Kívánom hogy mielőbb találja meg az ön számára legmegfelelőbb, leghathatósabb megoldást, és azt a szakembert akivel kölcsönösen együtt tudnak működni.

mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel dr Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna
Dr. Szabó Zsuzsanna Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2022. március 10., 21:45; Megválaszolva: 2022. március 14., 08:00

Kérdések és válaszok: Egészséges élet

Válasz magas vérsüllyedés és...
Tisztelt Doktor Nő, Köszönöm a válaszát. Kérdéseire válaszolva - nem dohányzom. Nagymamámak volt 2es típusú diabétesze idősebb kkorában....
Vérvételi eredmény
Kedves Doktornő! Vérvételi ereményemmel kapcsolatosan érdeklődtem, mellékeltem ismét. A torkom kissé fájt a hét elején, más bajom nincs. A...
Kéz seb kérdés
Köszönöm szépen a választ. Az kimaradt, hogy a hajvágásnál nem viselt gumikesztyűt, elkaphattam valamit? .Nem volt sebem a kezemen, a körmömnél...
Feketeköménymag fogyasztása
Laktóz és fruktóz intolerancia...