Laborlelet értelmezése

Kedves Doktornő, abban kérem a segítségét, hogy a csatolt leleten szereplő eltérés a CK esetében igényel-e további kivizsgálást? Ami fontos infó lehet: 2 hete napi 1 óra edzés, izomlázzal, fogyás céljából. 2 napja éjszaka nagyon erős lapocka alatti fájdalom, 3 perc alatt elmúlt, azóta nem tért vissza. Pulzus átlag 68-90, lépcsőzésnél 110-120, edzés közben 135 maximum. Más tünetem nincs, azonban aggódom, mert hipochonder vagyok, és szeretném, ha megírná, hogy Ön szerint el kell-e indulnom más irányba? Olvastam, hogy ez az agyban, gyomorban, szívben és vázizomrendszerben termelődik - az izomláztól és lapocka alatti fájdalomtól eltekintve nincs más tünetem. Köszönöm előre is, ha megnyugtat és segít, hogy kell-e ezzel foglalkoznom.

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza magas CK témában

Tisztelt Kérdező!

Mivel korábbi betegségeit megelőző anamnézisét, aktuális egészségügyi állapotát nem ismerem ezért a laborleletének értelmezése tájékoztató jellegű.

Mivel a leletében CK-MB értéke normális, ez a CK azon isoenzimje, amely elsősorban a szívizomzatban található, és ennek értéke nem haladja meg az össz CK érték 6%-át, ezért feltételezhető, hogy az erősen megemelkedett CK érték az excessziv, kifejezett edzés miatt volt mérhető. Ennek ellenére, mivel valóban sok egyéb többek között izomvesztéssel járó betegséget jelezhet a megemelkedett mértéke, javasolom hogy érdemes lenne legalább egy hét edzéskihagyás után megismételni a vizsgálatot, hogy csökken/normalizálódik e az értéke és konzultálnia az önt ismerő háziorvosával is! Nagy fokú izommegterhelés ami ilyen mértékű CK emelkedéssel jár,( izomsejtsérülés miatt) akár rózsaszínes vizeletet is okozhat.

Érdemes lenne kímélőbb módon sportolnia.

Mielőbbi jobbulást kívánok üdvözlettel dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2022. január 13., 14:27; Megválaszolva: 2022. január 23., 17:44
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Lehetséges cukorbetegség ?
Vérnyomás-problémák
Vérkép elemzése
Tisztelt Cimzett! A csatolt vérképen lévő eltérésekben kérnék segitseget/elemzest! Elorejarolag, annyit tudni kell, hogy a ferjemnek variococle...