Az alábbi esetekben kötelező a covid oltás?

Tisztelt Doktornő! A jelenlegi "kötelező" oltásra való tekintettel szeretnék érdeklődni, hogy az alábbi személyekre való tekintettel kiállíthatnak számukra orvosi szakvéleményt arról, hogy nem kaphatnak covid oltást? 1. személy: 32 éves, colitis-beteg (állandó gyógyszer) , jó indulatú melldaganat, hormonális problémák, szeretne gyereket féléven belül. 2. személy: 56 éves, crohn-beteg (állandó gyógyszer) , trombózis hajlam, erősen visszeres láb, túlsúly. 3. személy: 55 éves, szívelégtelenség (állandó gyógyszer) , erősen visszeres láb. Amennyiben őszintén semmilyen lehetséges módon nem lehetne kivédeni a kötelező oltást, melyiknek a beadását javasolná? Válaszát, segítségét, tanácsát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza COVID oltás témában

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján egyik személynél sem indokolt az oltás mellőzése, sőt ellenkezőleg, javasolható. Nagyon kevés az olyan eset, amikor valaki nem oltható.

1. A colitises betegnél is minél előbb javaslom az oltást, ha nem terhes, mivel az oltási sorozat két adagból áll. A Pfizernél a második oltás már a 3. héten esedékes A terhesség sem lenne akadály, csak a terhesség első harmadában nem szabad oltani.

2. A Crohn- beteg esetén a túlsúly, valamint, ha immungyengítő gyógyszeres kezelést is kap, mindkettő fokozott kockázatot jelent a Coviddal szemben, így az oltás mindenképpen javasolt , lehetőség szerint Moderna vagy Pfizer oltást kapjon.

3. Szívelégtelenség esetén is fokozott kockázati csoportba tartozik az illető. A visszeresség és a trombózis hajlam miatt az Astra illetve a Janssen (avagy Johnson&Johnson) oltás nem javasolt, Pfizer vagy Moderna oltások jönnek szóba.

Kérdés: 2021. október 30., 23:54; Megválaszolva: 2021. november 01., 17:46
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Kérem értékelje a leletem, merre...
Kérném a leletek alapján segítsenek, lehet valami bajom? Merre induljak? Mit csináljak? Sokat stresszeltem mostanában. Rendszeresen sportoltam, de kb....
Kellemetlen mellkasi/gyomor tájéki...
Szép napot/estét tisztelt doktor úr/nő! A kérdésem a következő lenne. 1-2 éve kellemetlen dupla dobogás érzet jelentkezett a mellkasomban, ami...
Labor lelet
HPV elleni GARDASIL 9 oltás
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A 13 éves unokámmal kapcsolatban kérdezem, hogy szükséges-e a HPV elleni GARDASIL9 oltás? Nagyon szélsőséges véleményeket...
Vércukor mérés kétszer -...