Lehet-e roncs tüdőbetegséggel covid-19 vakcinát beadni?

Kedves Doktornő? Anyukám 81 éves és úgynevezett roncstüdővel született, illetve még a kórházi pappírokon még az is szerepel, hogy ki vannak tágulva a hörgők. Az utóbbi hónapokban többször volt kórházba tüdő embóliával, tüdővérzéssel. A betegségéből kifolyólag már itthon is oxigént használ nagyon gyakran. A kérdésem az lenne, hogy ezzel a veleszületett betegséggel egyáltalán megkaphatja-e a covid-19 vakcina védőoltást vagy esetleg van-e az oltó anyagok között olyan, amit megkaphat? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Hangonyi Csilla válasza COVID oltás témában

Kedves Kérdező! A tüdőbetegség nem akadálya az oltásnak, sőt egy esetleges fertőzés súlyos mellékhatásainak kivédésére javasoljuk a krónikus tüdőbetegeknek. Az oltást megelőző orvosi vizsgálat során állapítja meg az oltó orvos, hogy édesanyja esetében beadható-e a vakcina. Elvileg bármelyik engedélyezett oltóanyagot kaphatja. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2021. február 04.

Kérdések és válaszok: Krónikus bronchitis (COPD)

Az alábbi esetekben kötelező a covid...
Tisztelt Doktornő! A jelenlegi "kötelező" oltásra való tekintettel szeretnék érdeklődni, hogy az alábbi személyekre való tekintettel kiállíthatnak számukra...
Milyen Covid-oltást kaphatok?
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 3 éve diagnosztizáltak polyneuropáthiát (mindkét peroneus), ami az évek múltával egyre rosszabbodott/rosszabbodik. Sajnos az...
Autóimmun beteg covid vakcina
Tisztelt Dr Nő! 2003 óta Wegener-féle granulomatosis autóimmun betegségem van. Jelenleg tünetmentes vagyok évek óta. Trombózisom utáni kezelés miatt syncumar...
Kaphatok-e COVID-19 oltást?
Tisztelt Dr. Nő! Az lenne a kérdésem- sajnos súlyos pollen allergiában szenvedek és emiatt kereszt reakció alakult ki bizonyos növényi ételekkel szemben pl. a...
Kigyógyulok valaha ebből?
Kedves Csilla! Nem dohányozom, sosem volt bajom a tüdőmmel. Kb. évente mindig elkap vmi légúti betegség, vhogy összeszedem. Március közepén volt egy lázas...
Szakorvosi vélemény
Tisztelt Dr. Hangonyi Csilla Tegnap voltam munka alkalmassági vizsgálaton, amin volt spiro teszt, egyszer fújtam ott azt mondták megfelel, de mivel nem...