Hosszan tartó kortikoszteroid használatának mellékhatásai

Tisztelt Doktornő! Flutirin orrsprayt használok az allergiás tüneteimre már több, mint 10 éve, nagyobb adagokban, aminek a leírásában az alábbi szerepel: "Ha a Flutirin orrspray nagy adagjait alkalmazza, akkor külön szteroidra lehet szüksége a túlzott stressz időszakaiban, ill. kórházba kerüléskor súlyos baleset, ill. sérülés után, vagy sebészeti műtét előtt." Meg tudná nekem mondani, hogy valójában mit is jelent ez? Stresszes időszakban ezek szerint emelni kéne az orrspray adagján is? Pár hónapja egy rosszullétem után pánikzavart/pánikbetegséget állapítottak meg nálam, lehet ez kapcsolatban az említett gyógyszer használatával, emelnem kéne most az adagoláson? Egy szaklapban azt olvastam, hogy hosszan tartó kortikoszteroid kezelés kiválthat szorongásos-depressziós tüneteket. A másik amit észrevettem, hogy amióta ez a pánikzavar előjött a nikotint szinte semmilyen formában nem tolerálja a szervezetem, pedig lassan 20 éve dohányzom, most pedig olyan, mintha az első cigarettámat szívnám el minden egyes alkalommal, ön szerint mi okozhatja ezt? Előre is köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza szteroidos orrspray témában

Tisztelt Kérdező!

Nem javaslom az orrspray dózisának önhatalmú megemelését, arra vonatkozóan pedig nem írt információt pontosan most mennyit használ belőle. Viszont tekintve a közelmúltban észlelt panaszait és a kétségeit, javasolom hogy konzultáljon erről a kérdésről és az ön által használt dózisról mielőbb azzal a szakorvossal aki az orrsprayt javasolta és felírta önnek.

A termék hivatalos orvosszakmai alkalmazási leiratában ez szerepel: A nasalis kortikoszteroidok ajánlottnál nagyobb adagú alkalmazása következtében klinikailag is jelentős mértékű mellékvese-szuppresszió alakulhat ki. Ha bizonyíték van az ajánlottnál nagyobb adagok alkalmazására, akkor stressz állapotokban, ill. tervezett műtét esetén tekintetbe kell venni a kiegészítő szisztémás kortikoszteroid védelmet . Tehát az előírtnál nagyobb adagok alkalmazása esetén alakulhatnak ki olyan állapotok amelyek kimerítik a mellékvesét, így például egy szervezetet megviselő műtét (ez pl. stressz állapotnak minősül) tovább terhelik a mellékvesét így kell a kiegészítő kezelést megfontolni az adott pl. tervezett műtéti szituáció esetében.

üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. május 08., 10:19; Megválaszolva: 2021. május 11., 00:55
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Táplálékkiegészítők keverése
Tisztelt Webbeteg! Koromból fakadóan egyre többet foglalkoztat a korral járó egészségügyi problémák megelőzése. Nem részletezném a...
Koleszterin változás
Tisztelt Doktornő/úr! Minden laborleletem évek óta rendben van, kivéve a koleszterinem. 2021.01.15. értékek (kb 106 kg voltam) Koleszterin: 6,6...
Miért nem tudok életmódot váltani?
Az lenne a kérdésem, hogy miért nem tudok életmódot váltani? Többször nekifutok, hogy elhagyom a lisztes, cukros egészségtelen dolgokat, de max 1...
Magnézium szedés