Mammográfia lelet - Mellrákom van?

Tavaly januárjában elmentem mammográfiára és azóta rettegésben élek. Van egy 7 éves kislányom akit szeretnék felnevelni. A mammográfus elpasszolt a nőgyógyászhoz, az meg vissza.Fiatal vagyok még hormonkezelésre, de járjak utánn, hogy mi okozza ezt az egészet csak ennyit mondanak.Legutóbbi eredményeim: Jobb emlő K-2 benignus külső-felső guadransban 11 óránál a bimbóudvar szélénél egy 0.5cm-es kemény mobilis terime tapintható. Mindkét emlő U-2 benignus mindkét oldalon periareolasian több apró folyadéktartalmú képlet látható 10mm mélyen. A jobb emlőben asymetrikus mirigysziget látható.37 éves vagyok. Lehet, hogy a változó kór miatt van ez? Lehet, hogy rákos leszek? stb?

WEBBeteg Szakértő válasza ciszta témában

Kedves Kérdező!

Nem tudom, miért ment el mammográfiára?

Mi volt a panasz?

Volt-e egyáltalán valami panasz, tünet?

A leírás alapján többszörös mirigyes-cystás emlőbetegség, ú.n. "mastopathia" áll fenn, ami nem rosszindulatú, semmi köze a rákhoz.

A menstruációs ciklussal összefüggésben (a vérben keringő hormononktól függően) változik, egyszer kisebb, egyszer nagyobb, kissé érzékenyebb, vagy éppen nem érzékeny.

A folyadéktartalmú dolgok azok a tejmirigyekben lévő ki cysták. A jobb emlőben leírt 0.5 mm-es kemény, mozgatható göböcske pedig valószínűleg fibroadenoma. Mindegyik jóindulatú ("BENIGNUS"! ) .

7 éves kislányához gratulálok, fel fogja nevelni, ott lesz az esküvőjén is. Majd jönnek az unokák is.

Megbízható ultrahangos vizsgálatot kellene elsősorban végezni a havivérzés utolsó napja után egy héttel, mert 37 éves korban még olyan sűrű ("denz") az emlőmirigy állománya, hogy a mammográfia sok mindent lát, de sok mindent nem lát a masszív emlőállománytól.

Az ultrahang egyrészt nem fáj (nem kell összenyomni az emlőt) , másrészt szintén el tudja különíteni a normális mirigyállományt a kóros elváltozásoktól. Rendszeresen végezhető, tehát össze lehet hasonlítani a mostani helyzetet egy régebbi képpel, vagy mondjuk 3-6 hónap múlva megint készülő képpel. Ha mégis gyanús lenne valami, úgy finom tűvel célzottan (az ultrahang vizsgálat közben pontosan megcélozva) sejteket lehet kiszippantani a gyanús területről, és a mintát mikroszkóposan értékelni.

Leírása alapján nem kell izgulni, de azt tudni kell, hogy hazánkban az emlőrák minden nyolcadik/kilencedik nőt előbb-utóbb eléri élete során, tehát gyakori betegség. Nem véletlenül ajánljuk a rendszeres szűrést: 37 éves korban leginkább az ultrahangot. Különösen akkor, ha a családban több asszonynak emlőrákja volt (esetleges genetikai hajlam) .

Nem írja, hogy hol lakik, mert akkor tudnék javasolni konkrét vizsgáló-helyeket, ezért csak annyit hirtelen:

Egyetemi városokban (Budapest, Szeged, Pécs, Debrecen) az egyetemi Radiológiai Klinikák, megyeszékhelyeken a Megyei Kórházak, például Kaposváron kiválóan működnek. Budapesten a nagyobb kórházakat kellene felkeresni (Országos Onkológiai Intézet, Uzsoki utcai Kórház, Bajcsy Zsilinszky Kórház, János Kórház, Tétényi úti Kórház, stb.) , de vannak speciális emlővizsgáló helyek (pl. Mamma Klinika Bp, II. ker. Horváth utca) , vagy jól felszerelt magánrendelések is (Gaba Medical Center Bp, XV. Apolló utca 61, HT Medical Center Bp, XVII. Pesti út, stb) .

Kézcsókkal, jó egészséget

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2008. július 04., 17:07 ;Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 11:17
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Orron lévő basalioma
6237 Kecel
Hólyagrák esetében a CT...
Lehet csontrák?
Nyirokcsomó megnagyobbodás