Sarcoidosis - A Medrol mellékhatásai

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen mellékhatással van rám a steroid, amit szedek a boeck sarcoidosis betegségemre? Úgy értem gyorsabban fog-e nőni a szakállam, jobban vágyom-e az együttlétre a kedvesemmel, jobban nő tőle az izom, ha sulyzózom, milyen hatással lessz rám ha abba hagyom a szedését, és mire figyeljek oda a szedése mellett.Jelenleg medrol 32mg tablettát szedek.

WEBBeteg szakértő válasza szeroidok témában

Tisztelt Érdeklődő!

A sarcoidosis miatt szedett szteroid mellékhatásai közül említeném a vérnyomás emelkedést, fokozott gyomorsav termelést, fokozott kálium vesztést, és zsirszövet szaporodást. A 6-9 hónapos szedés mellett, melyet a sarcoidosisban jelentkező gyulladásos folyamat gátlására szed még előfordulhatnak magasabb cukorszint értékek és csontritkulás is.

Általában ami mindenkinél jelentkezik, az a bőr elvékonyodása és a zsírszövet felszaporodása. Ezt csökkenteni lehet sótlanabb, vagy teljesen sótlan étrenddel és ritkán 1-1 tbl vízhajtóval. A vérnyomás rendszeres ellenörzésével el lehet kerülni a magasabb értékeket, de ha mégis akkor szedni kell rá vérnyomáscsökkentőt, az értékek a kezelés végeztével normalizálódnak. A káliumvesztést izomgörcsök jelzik, ezt fokozott kálium bevitellel lehet ellensúlyozni. Ha egyszer orvosa úgy javasolta, hogy szteroidot szedjen, csak az ő tudtával és javaslatára hagyja abba.

A betegség bizonyos kezdeti fázisaiban magától is, vagyis gyógyszerek nélkül is meggyógyulhat, de ha már az érintett szervek funkcióját csökkenti (tüdő, szem, szív, idegrendszer) , akkor szükséges a szteroid. Ha mégsem tolerálná, akkor orvosa javaslatára és ellenörzése mellett kaphat a szteroid helyett vagy mellé cyclophosphamidot, vagy methotrexatot. A másodlagos nemi tulajdonságot mutató szőrzet fokozott növekedése inkább nőknél jelentkezik, de ez is rendeződik a kezelés megszakításával. Nem minden szervezet reagál egyformán a szteroidok hatására. Van akinél szinte egyáltalán nincs mellékhatás, de van akinek ezek sok gondot okoznak. Javaslom mindezeket kérdezze meg és beszélje meg kezelőorvosával is.

Tisztelettel: Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

Kérdés: 2008. június 30., 21:42; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 09:31
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Műthető, mi várható?
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?
Fájdalomcsillapítás