Heretumor

Három hónapja heretumorral műtöttek. Szövettani: embrionalis cc és seminoma C6290. Jelenleg kemoterápiával kezelnek BEP/A 4 ciklust fogok kapni. A kérdésem az lenne mennyi esélyem van a teljes gyógyulásra és arra hogy mind a négy kezelést kibírom? Milyen károsodásokat okozhat a szervezetben ez a kezelés? Valóban ez a legmegfelelőbb kezelés? Cukorbeteg vagyok epeműtétem is volt és valaószínű jelenleg is van egy bélgyulladásom. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza here, daganat témában

Az embrionális rák és a seminoma (kevert) szövettanú daganatból csak az előírt kemoterápiával lehet biztonsággal meggyógyulni.

Tehát kár azon gondolkodni, hogy milyen mellékhatásai vannak magának a kezelésnek, hiszen ennek a daganatnak - kezelés nélkül egy elég kellemetlen mellékhatása van: a halál.

Azaz: ki kell bírni, és ki is fogja bírni ezt az egyáltalán nem könnyű kezelést.

Van úgy, hogy 4 ciklus nem elég, és 6 ciklus kell. Azt is ki lehet, és ki kell bírni.

Most abba kell hagyni egy kicsit az élet szokásos darálóját, és erre a fene-ette betegségre kell koncentrálni. Úgy kell életmódot változtatni, hogy elviselhető legyen ez a pár hónap. Táplálkozást, folyadékbevitelt, pihenést, alvást, stb. ehhez igazítani.

Orvosának biztosan vannak jó tanácsai - de ismerek hererákos betegeknek (kemoterápiára szoruló betegeknek) szóló füzetecskéket, brossúrákat is, melyekben ezek részletesen le vannak írva.

Betegeknek szóló magyar nyelvű oldalak is vannak az interneten, de ha tud angolul, eszméletlen sok oldal szól a hererákról ("testicular cancer") . Érdemes kicsit kutatni.

Konkrét %-os prognózist nem tudok mondani a részletek hiányában.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2011. január 06., 11:32; Megválaszolva: 2011. január 11., 14:04
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
CT és MR eredmény elemzése
Tisztelt Doktornő! 2 évvel ezelőtt megállapított áttétes vastagbél daganat műtéti eltávolítása után kemoterápiás kezelésben részesültem...
Daganatos megbetegedések
Tisztelt Doktornő! 2 kérdést tettem már fel, idős egykori orvos édesapámmal kapcsolatban, aki 80 éves és kb 3-4 hete besárgult. Sok minden kiderült...
5év alatt 6mellkas CT
Jónapot kívánok kedves Doktornő! Engem Tamásnak hívnak. Azon apropóból írom levelem Önnek: Én 5év alatt 6×voltam mellkas CT. Az első...