Carcinoma papillare-hogyan tovább?

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Nagymamám (70 éves), pajzsmirigytúlműködés miatt műtötték, s utána a szövettan kimutatta, hogy rosszindulatú pajzsmirigy daganata van. Kérem, segítsen értelmezni a szövettani leletét!: Struma nodosa colloides partim dystrphicans. A nagy strumagöb szomszédságában subcapsularisan 7, 5 mm legnagyobb átmérőjű papillaris carcinoma gócot találtunk. A daganat területében kiterjedten hyalinos kötőszöveti rostok szaporodtak fel, melyhez nagy csontmetaplasiás gócok kialakulása társult. Tokja nincs, follicularis szerkezetű. A hyalinosan átalakult tumoros terület összeolvad a pajzsmirigy tokjával, de annak infiltrációja valószínűsíthető. A resectios vonalban daganat nincs, de helyenként csupán mikroszkópikus nagyságrendű az ép szegély. Mellékpajzsmirigy részletet nem találtunk. Tumor típusa: carcinoma papillare, Peritumorális érinvázió: nem látható, TNM beosztás: pT1 pNX pMX, Resectiós szélek: resectió épben történt, a legközelebbi resectiós távolság kisebb, mint 0, 5 mm. A sebész visszairányította az endokrinológiára, ahol csak 10 nap múlva fogadják, az időpontnál az szerepelt, hogy nem sürgős. Számomra a rosszindulatú daganat és a nem sürgős ellentmond egymásnak. Kérem, segítsen, hogy mik ilyenkor a további teendők? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza a pajzsmirigy témában

Tisztelt Kérdező! A pajzsmirigyrákok közül a papilláris típusú a jobb prognózisúak közé tartozik. Az endokrinológus kiegészítő jód izotópos kezelést fog javasolni. A kérdésből nem derül ki, hogy mindkét pajzsmirigy lebeny eltávolításra került-e? Javasolt a szövettan ismeretében az ellenoldali lebenyt is kivenni. A 10 nap jelent késlekedést, a rosszindulatú daganatok között kifejezetten jó prognózisú a papillráis pajzsmirigyrák.

Kérdés: 2010. július 30., 03:26; Megválaszolva: 2010. augusztus 02., 12:17
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tanácsadás 2
Bal oldali tüdődaganat
Tanácsadás
Jobb oldali hasi fájdalom
2017-ben műtöttek vastagbél daganattal. Azóta rendszeresen járok ellenőrzésre. 2020 márciusban voltam CT-n, szeptember végén laborban, ultrahangon...
Ékcsonti üreg daganat
Kedves Doktornő! Tavaly tavasszal felső légúti megbetegségem volt amire négy doboz antibiotikumot kaptam. (Orrfolyásom és hurutos köhögésem volt...